Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Empíric, Festival de Literatura i Ciència
25N Exposició 'Destí Igualtat'
25N Dia Internacional contra les Violències Masclistes
XIII Tardor Solidària. Tots els mons al MAC
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
Exposició Acció artística 'Senyals de diversitat' - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
'Miratges contemporanis' de Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
La Ciutat
Publiquem el discurs que l'alcalde de la ciutat, Carles Escolà, va llegir a l'acte d'inauguració del curs 2015 - 2016 de la UAB, celebrat el passat 29 de setembre.
Benvolguts i benvolgudes. Molt bon dia a totes i tots.
És un plaer per mi participar, per primer cop com alcalde de Cerdanyola, en aquest acte d'inici del curs acadèmic de la Universitat Autònoma de Barcelona. En nom de l'Ajuntament i de tota la ciutat, sigueu benvingudes i benvinguts a Cerdanyola, una ciutat orgullosa d'acollir la UAB. Perquè la UAB és part de Cerdanyola. Perquè les diferents generacions d'estudiants, docents i treballadors de la UAB han contribuït a configurar la nostra ciutat. Perquè Cerdanyola no s'entén sense la UAB.
Però també, i de forma molt important, Cerdanyola és una ciutat orgullosa de les seves lluites socials i populars, una ciutat que, com molts altres municipis del país, ha iniciat el camí del canvi, que ha apostat per la justícia social. Una nova generació estem prenent el timó de la societat, i venim amb forces i il·lusió per transformar la realitat, per construir una societat més justa i igualitària. El canvi està en marxa. I res no tornarà a ser igual.
Aquest nou curs que oficialment inaugurem en l'acte d'avui, torna a estar marcat per un context de crisi econòmica que castiga especialment les classes populars.
Com a societat tenim reptes molt importants a entomar. I la universitat pública hi ha de jugar un paper clau. Primer en la generació del coneixement i les sinergies necessàries que han de garantir la igualtat d'oportunitats per a tothom. Per impulsar noves formes d'economia, que tinguin les necessitats i els drets de les persones com a primera prioritat. Una economia al servei de la gent, una economia que generi riquesa social, apostant per condicions laborals justes i amb respecte a l'entorn. L'economia del coneixement només ens serà útil si està al servei de la majoria, no d'una petita part de la societat.
I per fer-ho possible, ens cal defensar un model d'universitat pública, de qualitat i d'accés universal. Denunciem amb tota la fermesa les retallades que ha patit la universitat pública, retallades i augments de taxes que dificulten l'accés de les classes treballadores. I també denunciem la repressió contra aquelles persones que hi planten cara. Perquè aquestes retallades provoquen una fractura a la societat, i no són conseqüències inevitables de la crisi, sinó que són decisions polítiques planificades.
Les Universitats són una eina bàsica de cohesió social i estructuració del territori. Amb la transició democràtica es va universalitzar l’accés als estudis superiors i es van descentralitzar els centres universitaris. Això va contribuir, sens dubte, a fer una societat més igualitària, justa i equilibrada.
En els últims anys hem assistit a una regressió en aquestes polítiques; la mercantilització de l’educació superior, la privatització dels serveis al voltant de les universitats, la reducció d’inversió pública i la minva dels programes de beques estan tornant a crear un mur a l’accés a les universitats. Un mur per les classes populars que no només pot provocar una fractura social, sinó que impedeix al món de la recerca comptar amb l’aportació noves perspectives per la innovació i la creació de paradigmes de coneixement. Des d’aquest punt de vista, doncs, tots hi sortim perdent.
Com ja he dit abans, la UAB és una part important de Cerdanyola. I en aquest sentit, hem de treballar per aprofundir lligams, per dotar de contingut real i efectiu aquest concepte de ciutat universitària i del coneixement, per entomar conjuntament reptes que tenim a la ciutat. Reptes com generar activitat econòmica per combatre l'atur, o trobar les tecnologies que ens permetin netejar Cerdanyola d'abocadors tòxics que suposen un risc per a la salut de les persones que hi vivim.
Però per poder-ho fer, cal en primer lloc reconèixer que la relació no ha començat tant bé com ens hauria agradat. La decisió del rectorat d'enderrocar la Gespa durant l'agost i sense la pertinent llicència municipal no ha estat el millor inici. Tenim la voluntat d'entendre'ns, però l'entesa ha de passar necessàriament pel respecte mutu, i sobretot, per construir una relació que sigui justa per ambdues parts. El nou govern municipal que tinc l'honor de liderar hi posarà tots els esforços que calgui. Perquè volem una relació més propera amb la UAB, perquè no només volem que la UAB sigui una part de Cerdanyola, volem que formi part del dia a dia de la vida social a la ciutat.
En nom de l'Ajuntament de Cerdanyola i de tota la ciutat, us desitjo el millor per al nou curs que tot just comença. Que sigui un curs ple d'èxits per a la comunitat universitària, per a la nostra ciutat, i per al conjunt del país.
Moltes gràcies.
Tornar al llistat de noticies