Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Converses LGTBI a través del cinema
Escola de Salut de Cerdanyola
Exposició 'Manuel Cano de Castro. Un noucentista esborrat '
ACTUALITAT
La Ciutat
La iniciativa, creada per dos estudiants de l’Institut Gorgs, encapçala una edició plena d’idees innovadores i compromeses amb la societat
El Teatre de l’Ateneu de Cerdanyola va acollir l’acte de cloenda de la tercera edició del Cerdanyola Talent Factory, un projecte que fomenta l’esperit emprenedor i el pensament crític entre els joves de la ciutat. Més de 400 alumnes de 10 centres educatius han participat aquest any, presentant 120 idees, de les quals 11 han estat seleccionades com a finalistes.
La cloenda de la tercera edició va tenir com a madrina a la directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, i va comptar amb l’assistència de l’alcalde, Carlos Cordón, i la regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla. Carlos Cordón va voler destacar que “és un honor tenir com a madrina la Caterina Biscari, una inspiració de persona”. També es va referir als projectes , dels que va dir que “desperten les ganes d’innovar i emprendre en un moment vital on els joves somien i han de lluitar per fer realitat aquests somnis”.
Caterina Biscari, directora del Sincrotró Alba, va subratllar la importància de la ciència, l’aprenentatge constant i el compromís amb el planeta. Biscari va adreçar-se a l’alumnat animant-los a seguir amb la mateixa empenta que han demostrat en el Talent Factory “les idees no sempre funcionen però, no heu de tenir por de fallar”.
El projecte, impulsat per l’Ajuntament de Cerdanyola i amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha aconseguit consolidar-se com una plataforma de referència per fomentar l’emprenedoria entre els joves.
Guanyadors de la tercera edició
El primer premi va ser per Sticksafe, una proposta innovadora per prevenir la submissió química. Es tracta d’un adhesiu que canvia de color en contacte amb drogues utilitzades per manipular o agredir persones, especialment en espais d’oci nocturn. El projecte destaca per la seva senzillesa, impacte social i viabilitat. Els seus creadors, Mohamed Yasser i Valentino Trejo de l’Institut Gorgs, han estat guiats per la mentora Lorena Sánchez de l’empresa Edu Motors. Gràcies a aquest reconeixement, viatjaran a Silicon Valley per visitar empreses com Google i Facebook.
El segon premi va ser per Talking Hands, una aplicació dissenyada per Laia García i Martina Cañabate de l’Escola FEDAC, amb la mentoria de Núria Gras de Grassoler. L’eina tradueix en temps real la llengua de signes a veu i viceversa, i a més permet expressar-se artísticament amb gestos. Aquest projecte afavoreix la inclusió de les persones amb discapacitat auditiva. Les autores viatjaran a Brussel·les per participar en un tour emprenedor i conèixer de prop el Parlament Europeu i diverses acceleradores d’empreses.
El tercer premi se’l va endur JorfAlnder, una plataforma basada en intel·ligència artificial que connecta currículums amb ofertes de feina, millorant els processos de selecció tant per a empreses com per a candidats. Ha estat desenvolupat per Suita Soler i Eric Quesada del CFP Fundació UAB, amb el suport de la mentora Noelia Rubio de Voronet. Els creadors gaudiran d’una jornada exclusiva per descobrir l’ecosistema emprenedor de Barcelona.
Projectes finalistes
Entre els projectes finalistes del Cerdanyola Talent Factory 2025, a més dels tres premiats, van destacar idees amb un alt component social, tecnològic i sostenible.
Des de l’Institut Banús, les alumnes Isabel López i Mar González van presentar Petjades d’Esperança, una plataforma digital que connecta animals abandonats amb persones que volen adoptar, especialment gent gran que busca una nova companyia. Van comptar amb el suport del mentor Joaquim Serra, de Natura Bissé, que les va guiar en la creació d’aquesta proposta solidària.
Una altra proposta va ser Planned Route, una solució digital per a viatgers impulsada per Àlex Castro i Daniel Galindo de l’Escola Ramon Fuster. Amb l’ajuda de Martí Torra, mentor de Penguin Random House Grupo Editorial, van desenvolupar un assistent amb intel·ligència artificial que acompanya els usuaris abans i durant el viatge, suggerint rutes, activitats i experiències adaptades als seus interessos.
Des del CEE-CFT Flor de Maig, Marina Navarro i Arnau Boronar van sorprendre amb AdaptaPlay, un projecte d’alt valor inclusiu que adapta comandaments electrònics per a persones amb discapacitats mitjançant impressió 3D. Amb la mentoria d’Aurora Redondo, de l’empresa FR S.L., van demostrar com la tecnologia pot fer el joc accessible a tothom.
La moda sostenible també va tenir protagonisme gràcies a RegreenStitch, ideat per Zayneb Bachrouri i Gina Santos de l’Institut Forat del Vent. Amb el guiatge dels mentors Héctor Barón i Àngel Domínguez d’Ercros, van crear una plataforma per a dissenyadors novells que reutilitzen roba usada per confeccionar peces úniques dins d’un mercat circular.
Des de l’Escola Montserrat, Cecília Liu i Mar Jiménez van desenvolupar TimeSwap, una eina que promou la solidaritat i la col·laboració veïnal mitjançant l’intercanvi de temps i habilitats entre persones. El projecte va comptar amb el mentoratge d’Albert Mesas, de ACK Logic, que va ajudar a donar forma a aquesta proposta social.
L’incivisme a l’espai públic també va trobar resposta amb VeuCiutadana, una aplicació dissenyada per Gerard Vicente i Ferran Díaz de l’Institut Jaume Mimó. Amb la guia d’Elisabeth López, de Catalonia Fundació Creactiva, van desenvolupar una eina senzilla i accessible per reportar incidències urbanes directament a l’administració.
El projecte Xchange, d’Alba García i Inirsti Martínez de l’Institut Pere Calders, va proposar una plataforma per facilitar intercanvis escolars a l’estranger. Amb un procés de selecció participatiu que implica famílies i estudiants, van comptar amb el suport del mentor Joaquim Magán, de Maheco Constructora.
Finalment, el món de la lectura es va veure enriquit amb B-Reader, una app desenvolupada per Martina Sanz i Judit Pérez de l’Institut Gorgs. Aquesta aplicació connecta lectors i escriptors, recomana llibres segons gustos i impulsa la creació de clubs de lectura. Van rebre el suport del mentor Xavier Fuchs, de Rosa Gres, que les va acompanyar en el desenvolupament del projecte.
Tots aquestes idees mostren com la creativitat, la tecnologia i la sensibilitat social poden anar de la mà per transformar idees en solucions reals i inspiradores.
Tornar al llistat de noticies