Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Parc de Nadal
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Exposició solidària a benefici de l'Associació ADIA
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
El cronista de Cerdanyola va cedir el seu Fons documental a l’Ajuntament de Cerdanyola perquè pogués ser utilitzat per tota aquella persona que volgués tenir-ne accés
L’inventari realitzat conjuntament per l’Ajuntament i l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió Documental de la UAB és una classificació professional des del punt de vista tècnic dels 1.631 documents que formen l’arxiu que Albert Lázaro va cedir en el seu testament a l’Ajuntament de Cerdanyola.
El dimarts 31 d’octubre, l’alcalde, Carlos Cordón, va lliurar l’inventari del fons documental a la família Lázaro (la seva vídua Adolfina Tàpies, el seu fill Jesús Lázaro, i la seva jove Carolina Albiñana) en una trobada en la qual també van participar Enric Senabre, exregidor, Pilar Adell, regidora de Museus i Arxiu Històric, Miquel Sánchez i Juan Antonio Hidalgo, historiador i periodista respectivament i marmessors testamentaris de Lázaro, Santiago Costa, coordinador general de l’Ajuntament, i Miquel Morales, cap tècnic de Tecnologies i Sistemes d’Informació. Tots van mostrar-se satisfets pel treball realitzat, un primer pas necessari per posar ordre al fons documental de Lázaro i que aquest pugui acabar sent consultat per la ciutadania. Carlos Cordón va mostrar la seva complaença per la tasca realitzada sense oblidar que “cal continuar treballant per reobrir Ca n’Ortadó com a seu del Museu d’Història de Cerdanyola fins al 2010”. Pilar Adell, per la seva part, va mostrar la voluntat del govern perquè “l’arxiu històric de la ciutat sigui un fet doncs Cerdanyola s’ho mereix”.
El fill de Lázaro va recordar que l’Albert va treballar durant dècades per crear un arxiu format per milers de documents rescatats i que fan referència a més de cent anys de la història de Cerdanyola. Fer la relació exhaustiva d’aquest arxiu no ha estat una feina fàcil “però ha estat el punt d’inflexió per seguir treballant en aquesta mateixa línia amb altres fons documentals i poder fer-les accessibles a la ciutadania”, destaca el coordinador general de l’Ajuntament, Santiago Costa.
Albert Lázaro i Arqueros
Albert Lázaro (Sant Andreu del Palomar, 1933 – Cerdanyola, 2022) va ser un dels cronistes de Cerdanyola més destacats de la ciutat, sent en aquest àmbit deixeble directe de Jaume Mimó i Llobet, alcalde de la República i primer cronista del poble. L’arxiu documental d’Albert Lázaro és segurament un dels repositoris documentals privats més importants que hi ha a Cerdanyola. Els documents i materials de l’arxiu Albert Lázaro provenen de diferents fonts: de la seva pròpia activitat com a activista cívico-cultural, i militant de diverses organitzacions, com a resultat de la seva pròpia tasca de recerca i investigació i fruit de múltiples donacions.
El dimecres 8 de novembre, a les 19:30 h a l’envelat de la plaça Sant Ramon i en el marc de la Festa de Sant Martí, es presentarà el llibre pòstum d’Albert Lázaro ‘Més coses de Cerdanyola’, que recull els articles que el cronista local va publicar a principis d’aquest segle al Diari de Cerdanyola. El llibre també vol ser un homenatge al llibre de Jaume Mimó i Llobet 'Coses de Cerdanyola'.
Tornar al llistat de noticies