Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Parc de Nadal
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Exposició solidària a benefici de l'Associació ADIA
Trenet de Nadal
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
La intervenció proposada obrirà el jardí a la ciutadania connectant el carrer Sant Ramon i el barri Banús. Els treballs consisteix en la restauració general del jardí i de part dels elements arquitectònics que el componen, l'eliminació de la tanca actual perimetral, l'adequació del nou tancament amb la modificació del límit perimetral i la creació d'un nou espai exterior de transició entre el jardí i els carrers adjacents
La durada prevista de les obres és de 18 mesos
Avui han començat els treballs de rehabilitació del jardí i tanca exterior de la torre Can Llopis, situada al carrer Sant Ramon i adquirida per l'Ajuntament l'any 2021. Amb aquest projecte, el consistori pretén obrir aquest espai a la ciutat estimulant la generació d'usos i funcions de vida quotidiana en condicions ambientals sostenibles. Les obres permetran connectar el carrer Sant Ramon amb el barri Banús.
La intervenció contempla diferents espais de la part exterior de Can Llopis. S'eliminarà la tanca actual i s'incorporarà una de la nova d'acer corten transparència en tota l'alçada i ajustada a les noves delimitacions urbanístiques. Al lateral del carrer Sant Daniel, la nova tanca es construirà cap a l'interior del jardí històric original. Es conservarà la porta monumental d'accés a la torre situada al carrer Sant Ramon.
Prenent els plataners com a referència es separaran clarament dues zones del jardí, tancant la zona oest, molt més rica en vegetació i més delicada, i obrint totalment la zona est, enderrocant parcialment l'edificació auxiliar del safareig i guanyant aquest espai per al carrer Sant Daniel. Es defineix una plaça dura a nivell de carrer, una rampa de comunicació amb el passeig Maria Lluïsa i una nova gran jardinera dintre de la volumetria original del safareig.
També es contempla la restauració del jardí amb propostes de conservació i de noves plantacions d'arbrat, arbustives i vivaces. En el nou espai exterior s'incorporarà nou enllumenat, mobiliari urbà, xarxa de reg i plantació de vegetació arbustiva a la gran jardinera. També es durà a terme la instal·lació de xarxes de serveis d'il·luminació, sanejament i aigua, connectant-se a la xarxa exterior de carrer.
Pel reg de la vegetació es farà servir aigua de recursos hídrics existents al mateix jardí, si és possible, del pou existent al costat de la Torre Llopis.
Can Llopis, una torre d'estiueig
Can Llopis és una de les torres d'estiueig més ben conservades del municipi, amb un magnífic exemple de jardí clos. La casa és una de les primeres torres d'estiueig construïdes per les famílies benestants barcelonines a l'antiga carretera a Sant Cugat, avui carrer de Sant Ramon. Va ser construïda cap al 1872 per Pere Llopis, tot i que el seu aspecte actual sembla que correspon a una reforma realitzada pel seu fill, Enric Llopis, al voltant de 1893, per transformar la torre d'estiueig en residència habitual. Aquesta reforma, atribuïda a l'arquitecte Gaietà Buïgas i Monravà, incorpora a l'edifici el llenguatge eclèctic característic de l'arquitectura de finals del segle XIX.
El jardí ocupa una superfície de 1.949 m² i consta de zones de parterres i caminals. Els elements naturals més rellevants són: Roure exemplar, Alineacions de plàtans, Cedres d'Himàlaia, Boix grèvol, Roserar, Xeringuilla, Palmeres, Bambú, Heura entapissant i cordó de parterres i Parterres en forma de llàgrimes.
Tornar al llistat de noticies