Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Parc de Nadal
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Exposició solidària a benefici de l'Associació ADIA
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
Novel·lista, filòsofa existencialista, professora i feminista francesa.
Va néixer l'any 1908 a la capital francesa. Durant la seva joventut, primer va estudiar filosofia a la Sorbona i després a l'École Normale Supérieure. En aquesta segona institució, va conèixer a Jean-Paul Sartre, amb qui va tenir una relació afectiva que va durar tota la vida. Eren contraris al model de parella i de família burgesa. Per això mai no van viure junts i van esdevenir arquetips d’una nova moral sexual i conjugal.
Beauvoir és una figura clau per al feminisme des de la seva obra: El Segon Sexe (1949), considerat un gran llibre per la teoria feminista occidental. L'assaig és una crítica a l'opressió a què són sotmeses les dones per part dels homes, i, com que aquest fet és estructural i per tant social i cultural, no el considera un fet individual. A partir de la coneguda frase: “No es neix dona, sinó que se n’esdevé”, la filòsofa prefigura el que serà el concepte de gènere i vol demostrar que la natura no té significat per si mateixa sinó que s’inscriu dins d’una situació, d’un context.
L’escriptora francesa no va militar al moviment feminista fins a l’any 1972, quan aquest va adquirir un caràcter radical amb el Moviment d’Alliberament de les Dones. Llavors es va implicar fonamentalment en la lluita per la despenalització de l'avortament i la legalització de la contracepció.
Va néixer en una família tradicionalista de la burgesia catòlica i des de molt jove es va mostrar rebel i inconformista amb les limitacions que, pel fet de ser dona, se li imposaven socialment. Val la pena destacar la seva obra literària i, en especial, les seves memòries en quatre volums: Memòries d’una jove formal (1958), La plenitud de la vida (1960), La força de les coses (1963) i Final de comptes (1972). El seu assaig La vellesa (1970) ha estat també considerat un treball pioner entorn d’aquesta temàtica.
Veure la resta de dones