Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
9è concurs de Microrelats del Barri de Canaletes
Converses LGTBI a través del cinema
Exposició 'Somhistòria. Dones de la revolució francesa'
Escola de Salut de Cerdanyola
Exposició 'Manuel Cano de Castro. Un noucentista esborrat '
ACTUALITAT
La Ciutat
El dimarts 29 d’abril a les 12 h, al carrer Santa Anna número 10, es farà l’acte de col·locació d’una llamborda Stolpersteine en record del cerdanyolenc Amadeu Comas Comas, deportat al camp d’extermini nazi de Mauthausen - Gusen
Amadeu Comas, cambrer de professió, que va sobreviure a l’horror de Mauthausen, on va ser internat el febrer de 1941, va ser el primer cerdanyolenc deportat als camps nazis que van poder certificar els investigadors del Museu d’Història de Cerdanyola. Serà la primera Stolperstein dedicada a la memòria dels deportats de la ciutat.
A més de Comas tres veïns més de Cerdanyola, Juan Gómez Asensio, Miguel Garcia Ramos i Lluís Castells Roma, van ser deportats i van morir a Mauthausen. Des del Museu d’Història es treballa per tal que en un futur també es pugui dedicar una Stolperstein a la seva memòria.
A la col·locació de la Stolpersteine, que realitzarà l'artista alemany Gunter Demnig, creador de les llambordes, comptarà amb la presència de familiars de Comas vinguts de França i d’altres municipis de Catalunya per participar en l’homenatge.
Les Stolpersteine són llambordes quadrades on es graven les dades de les persones empresonades i deportades, tant de les que van morir als camps com de les que foren alliberades. La peça es col·loca davant l'últim domicili conegut del deportat recordant que aquesta persona tenia un vincle amb la ciutat, amb el barri, amb els veïns... Cada llamborda és única i es fa a mà de manera especial, precisament, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.
Gunter Demnig, nascut a Berlín l’any 1947, és l’artista alemany que va crear el projecte Stolpersteine. Les primeres llambordes es van col·locar a Berlín, el maig de 1996, i estaven dedicades a persones jueves víctimes del nazisme i residents al barri de Kreuzberg. Des d’aleshores, se n’han instal·lat més de 82.000, arreu del món.
En alemany Stolpersteine significa “pedra que fa ensopegar” i, el fet de situar-les a terra té un significat especial, en la mesura que sempre que algú vulgui llegir la inscripció de la Stolpersteine cal que s’hi inclini i, per tant, fa una reverència al nom de la persona deportada. Una manera més de retre homenatge a les víctimes i recordar-les.
Fotografia d'Amadeu Comas Comas
Cartell Col·locació primera STOLPERSTEINE a Cerdanyola
Tornar al llistat de noticies