Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
XIV Cicle de Música de Cambra
Escola de Salut
Exposició 'Manuel Cano de Castro. Un noucentista esborrat '
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
L'exposició es pot visitar fins al 30 de març al Museu de Ca n'Oliver
El diumenge 23 de febrer es va inaugurar al Museu de Ca n'Oliver l’exposició 'Som història. Dones de la Revolució Francesa', una mostra que posa en relleu el paper fonamental de diverses dones al llarg de la història i, especialment, aquelles que van participar en la Revolució Francesa.
L’acte inaugural va comptar amb parlaments institucionals i amb una dramatització de la vida de Madame de Staël, una de les figures destacades de l’exposició. Aquesta exposició obre la programació especial que el Museu d’Història de Cerdanyola organitza anualment amb motiu del 8 de Març - Dia Internacional de la Dona. Ha estat produïda pel propi museu amb la col·laboració de diverses persones de la ciutat i del servei de Polítiques d’Igualtat.
L’exposició ofereix una mirada profunda sobre les lluites i reivindicacions de les dones en un context històric clau. S’hi poden conèixer figures rellevants com Madame de Staël, Etta Palm, Olympe de Gouges, Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt, Claire Lacombe i Pauline Léon, dones que van desafiar els rols de gènere imposats i van defensar idees de llibertat i igualtat.
A més, la mostra també recull episodis històrics com els Rebomboris del Pa (28 i 29 de febrer de 1789), una revolta protagonitzada principalment per dones en resposta a l’augment del preu del pa i la mala qualitat d’un aliment bàsic per a les classes populars. A Barcelona, aquest aixecament va ser clau per exigir una rebaixa dels preus dels productes essencials.
Tal com apunta Pilar Adell, "tothom coneix la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà, però en canvi, es desconeix la Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana de 1791; la seva autora, Olympe de Gouges, va ser guillotinada el 1793".
Per la seva banda, Marta Argelagués destaca que "l’exposició ens proporciona eines per trobar respostes i entendre com, malgrat que la Revolució Francesa no va ser un moviment feminista, va assentar les bases de futures lluites per la igualtat". L’exposició també aprofundeix en com la Revolució Francesa va suposar canvis radicals com la separació entre Estat i Església, l’evolució de la monarquia i la consolidació del liberalisme, elements que van transformar profundament la societat i que van permetre legislar sobre drets i llibertats.
Tornar al llistat de noticies