Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
25N Exposició 'Destí Igualtat'
25N Dia Internacional contra les Violències Masclistes
XIII Tardor Solidària. Tots els mons al MAC
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
Exposició Acció artística 'Senyals de diversitat' - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
'Miratges contemporanis' de Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
Referent de la lluita de les dones en l'àmbit de l'educació, pionera a matricular-se a la Facultat de Medicina.
Va ser metgessa, pedagoga i professora, i un símbol de la lluita de les dones per aconseguir la igualtat a l’educació i a l’espai universitari. En una època en què encara es necessitava l’autorització del Consell de Ministres per cursar estudis universitaris, Maria Elena Maseras Ribera va ser la pionera que es matriculà a la Facultat de Medicina l'any 1872, tot i que, inicialment, només li deixaven presentar-se als exàmens. Quan va entrar a l'aula per primera vegada va ser rebuda amb aplaudiments, però varen passar anys fins que Maseras va poder assistir-hi amb les mateixes condicions que la resta.
L’Elena Maseras va acabar els estudis l'any 1878 però no es va llicenciar, amb una qualificació d'excel·lent, fines el 25 d’octubre de 1882, ja que, degut als entrebancs burocràtics amb què es va trobar pel fet de ser dona, li van endarrerir el títol. Va continuar els estudis amb la carrera de Magisteri, que era la seva passió i la seva vocació, i va exercir la professió a Vilanova i la Geltrú, i més endavant a Maó (Menorca).
De fet, en l'actualitat, l’Observatori de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili atorga el premi "Elena Maseras" a aquells treballs que promoguin la incorporació de la perspectiva de gènere en la docència i la investigació, i perpetua així el llegat de Maseras.
Veure la resta de dones