Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Cursos ‘Artíva’t - Ensona’t’ per a joves
Escola de Salut
Sala Estudi Nocturn
Exposició 'Plein Air, Capturant el Canvi' de María José Escuder
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
Guia
El 1981 una sèrie de radioaficionats arribats a Cerdanyola i pobles limítrofs, que tenien contacte per ràdio van començar a reunir-se.
Eren temps en què la CB tenia molts adeptes, així que no pocs aficionats d'aquesta banda van passar a integrar aquelles primeres trobades. D'aquelles reunions informals es van crear uns estatuts que desembocarien en la creació del Ràdio Club de Vallès, un dels primers fora de la URE.
Després de molts avatars es va aconseguir un local social a l'Ateneu de Cerdanyola, al principi en un soterrani (al costat d'uns aparells d'aire condicionat que posaven 9 + 30 a 40 i 80 metres!) i posteriorment a la zona superior. En aquests moments només es comptava amb un equip de HF de fabricació casolana de Juli, EA3ADQ i un altre de 144 MHz a cristalls de Miquel Àngel, EA3AYR. Ells dos van ser els artífexs dels cursos per a l'obtenció de la llicència, el primer donant les classes d'electrònica, i el segon de legislació i maneig. Així mateix van iniciar la que va ser primera font de finançament del Ràdio Club: els programes de radiodifusió a Ràdio Cerdanyola, que era propietat d'altres dels nostres socis, Esteve, EA3ASJ i Josep, EA3EDS. El programa "Radioclub" va estar més de sis anys en antena.
No va costar molt de temps, però si esforç convèncer l'Excm. Ajuntament de Cerdanyola del Vallès que la nostra activitat és cultura, però un cop aconseguit, aquest ha estat garant de la independència econòmica i institucional d’EA3RCH. Els successius alcaldes i regidors de cultura han estat sensibles a la nostra activitat i al que ha suposat que el nom de Cerdanyola hagi estat present en l'èter des de 1981.
Un cop es forma la primera fornada de radioaficionats, la majoria arribats des de la CB, la principal activitat de la nostra entitat és la participació en concursos, ja sigui d’HF (als quals EA3ADQ i Àngel, EA3ERN van donar impuls) o de V-UHF, en què EA3AYR sempre ha estat màxim exponent. Els concursos de HF s'han realitzat des del nostre local social, inicialment amb el nostre llavors flamant Yaesu FT-902DM, i els de V-UHF amb els millors equips que els socis han aportat, fins a l'arribada d'ICOM com a patrocinador de l'equipament d’EA3RCH.
Els concursos de V-UHF mereixen una menció especial, ja que era una activitat mensual en què participaven molts socis i es vivia un ambient de companyonia inigualable, ja que no només hi havia operadors, sinó encarregats d'intendència que sense sortir a l'aire eren de vital importància per al grup, i fins i tot socis que van cedir material, que de vegades es feia malbé, sense sortir ells a l'aire. Molt bons operadors de concursos han sortit d'aquest viver.
D'entre les ubicacions típiques d’EA3RCH es poden recordar, més o menys de forma cronològica el Turó de l'Home, Puig d'Arques, Coll de la Creueta, Cubelles, S. Pere de Rodes, Pic de Salines, Bellmunt, el Tallat, etc., però sobretot el que es pot escoltar és la cantarella dels operadors de "EA 3 Ràdio Club Huevo" cridant.
Al mateix nivell pel que fa a importància tenim les fires realitzades per EA3RCH, ja siguin les dues primeres edicions de Merca-Ràdio, en els anys vuitanta, com les de Merca-HAM, que han suposat una gran projecció per a la nostra localitat i un gran esforç per al nostre Radioclub.
La fira es va començar amb pas ferm a l'Ateneu de Cerdanyola, i donada l'acollida per part de radioaficionats i profans, ha anat creixent per ella mateixa, passant durant més de deu anys a la carpa del Parc Tecnològic de Vallès, després al parc del Turonet, al Poliesportiu Can Xarau i al Poliesportiu Guiera dins el nucli urbà de Cerdanyola.