Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Empíric, Festival de Literatura i Ciència
25N Exposició 'Destí Igualtat'
25N Dia Internacional contra les Violències Masclistes
XIII Tardor Solidària. Tots els mons al MAC
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
Exposició Acció artística 'Senyals de diversitat' - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
'Miratges contemporanis' de Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
Guia
L’any 1990 l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, que ja comptava amb els gegants Martí i Roser, nascuts el 1982, va decidir encarregar la construcció d’una nova parella de figures a l’obrador Can Boter de Tiana.
Així, aquell mateix any, durant les festes del Roser, els dos nous gegants van ser batejats a la plaça Abat Oliba. Ell va rebre el nom de Bernat, un dels més arrelats a la Cerdanyola medieval, mentre que ella va rebre el nom de Victòria, en honor a una santa molt venerada al municipi, suposadament germana del màrtir Sant Iscle, que apareix esmenada en els documents antics que parlen de la parròquia que esta dedicada a ambdós germans sants i que es trobava a la cruïlla del camins que van de Cerdanyola a Horta per Canaletes, i del Fermi fins a Montcada, per Can Magre, Aquesta església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes va ser construïda el durant el segle XII, tot i que al llarg del temps ha sofert diverses reformes.
El Bernat, de posat altiu i ferreny, representa el senyor del castell de Sant Marçal que dominava sobre la vila i els seus entorns a l’edat mitjana. Abillat a la moda renaixentista, com a símbol de noblesa sosté amb la ma esquerra un falcó per caçar. La geganta, gràcil i esvelta, i també vestida tal com ho feien les dames nobles durant el renaixement, du els cabells ondulants recollits amb un tocat de roba i passamaneria i sosté un pom de flors amb la mà esquerra.
El dia del bateig del Bernat i de la Victòria es va comptar amb la presència del gegants de Sant Cugat del Vallès i del gegants de Sabadell, que els van apadrinar. Després de l’ofici solemne, els gegants van fer una cercavila pels principals carrers i van acabar ballant a la plaça abat Oliva, on els esperaven els gegants vells de la població, el Martí i la Roser. A la dècada de 1990, l’Ajuntament pagava portadors de Sabadell per treure els gegants cerdanyolencs a les cercaviles durant las festes majors de Sant Martí, al novembre, i del Roser, al principi de maig, fins que es va constituir la colla gegantera de la vila. L’any 1997 , el Bernat i la Victòria van anar al Camp Nou, per participar en la presentació del gegant Gamper i, un temps mes tard, va pujar a Montserrat per a l’aniversari dels gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. També han viatjat a Milagros, Cascante, Buñuel, Barañain, Arguedas (Navarra) a Pasaia, Oiartzun, i Errenteria al (País Basc), Vilafranca de Conflent (Catalunya Nord) i a Alaior i Sant Lluís (Menorca). L’estiu de l’any 2005, van viatjar fins a Los Santos (Terol). A més a més, han participat en diverses edicions de la Ciutat Gegantera, en les festes de la Mercè de Barcelona i en les de Sant Narcís de Girona.
Val a dir que, duran uns mesos, la geganta Victòria va aparèixer, en las seves sortides, amb una gran panxa d’embarassada, fins que, el 2001, va donar a llum una bessonada: un noi i una noia, batejats com a Mir i Dolça, dos gegantons ben formosos.