Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Parc de Nadal
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Exposició solidària a benefici de l'Associació ADIA
Trenet de Nadal
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
Com cada desembre des de fa 13 anys, el Museu d'Història de Cerdanyola i el Museu-Monestir de Sant Cugat proposen rememorar uns fets que van succeir la nit de Nadal de 1350
El fet que es remememora amb el Camí de Justícia és la drecera que va fer el cerdanyolenc Berenguer de Saltells per arribar al monestir de la veïna vila, on va matar l'Abat Biure la nit de Nadal de 1350. El 22 de desembre d'enguany es farà una marxa nocturna entre el Museu de Ca n’Ortadó de Cerdanyola del Vallès i el Museu-Monestir de Sant Cugat del Vallès. En arribar-hi, les persones caminants faran un sopar lleuger i assistiran a la representació de l'obra Pedra i Sang, que escenifica els fets històrics.
L'activitat és gratuïta i està recomanada per a majors de 10 anys. El recorregut començarà al Museu Ca n’Ortadó a les 18.45 h del dia 22 de desembre i l’obra de teatre s'acabarà cap a les 24 h. La tornada es farà amb autocar. L’activitat es recomana a majors de 10 anys. Les participants han de portar calçat adequat per caminar.
Per poder participar-hi cal inscriure’s a l’Ateneu. Es pot fer per telèfon al 935 914 133 o anar personalment a l’Ateneu entre el 12 i el 20 de desembre de dilluns a divendres de 9 a 21 h. Degut a la gran quantitat de persones que volen participar, habitualment es fa un sorteig públic a l'Ateneu el dia 21 de desembre a les 12 h de les 45 places disponibles.
El Camí de Justícia i les Coincidències Insòlites
L’any 2004 el Museu de Ca n'Oliver de Cerdanyola del Vallès i el Museus-Monestir de Sant Cugat del Vallès van participar en el programa Coincidències Insòlites que promou l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona amb una proposta agosarada. Allò que vincularia els dos museus no era un objecte sinó un esdeveniment històric: l’assassinat de l’abat Biure per part del noble Berenguer de Saltells.
D’entre les activitats organitzades, es proposava un itinerari nocturn que anava de l’església de Sant Pau del Riu Sec fins al Monestir de Sant Cugat on, després de sopar, els participants assistirien a la representació de Pedra i Sang, que dramatitza els fets històrics ocorreguts la Nit de Nadal de 1350. Aquest itinerari havia estat una proposta dels Amics de Berenguer de Saltells.
Va assolir tant d’èxit que, amb la col·laboració de diferents entitats de les dues ciutats, es va decidir repetir-lo cada any.
Què va passar la nit de Nadal de 1350?
La nit de Nadal de 1350, Berenguer de Saltells, noble de Cerdanyola, va assassinar en plena Missa del Gall l’abat del Monestir de Sant Cugat del Vallès, Ramon Arnau de Biure. La raó d’aquest crim venia de lluny i en Saltells no va actuar sol, l’acompanyaven altres personatges destacats del Vallès.
Berenguer de Saltells era fill de Ramon de Saltells, el qual, va deixar els seus béns al monestir de Sant Cugat, pensant que el seu fill havia mort lluny, a la guerra. Però Berenguer estava viu. Quan va tornar i es va trobar desposseït de la seva herència la va reclamar, iniciant-se un conflicte que va acabar amb els fets sagnants de la nit de Nadal.
Aquest crim va ser força insòlit. Però no deixa de ser el reflex d’una societat en la que els poderosos, ja fossin laics o religiosos, s’enfrontaven per la possessió de la terra i els homes i les dones que la treballaven.
Berenguer de Saltells, rebel de la terra
Article dedicat a Berenguer de Saltells de l'historiador Miquel Sánchez
Tornar al llistat de noticies