Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional
25N Exposició 'Destí Igualtat'
25N Dia Internacional contra les Violències Masclistes
XIII Tardor Solidària. Tots els mons al MAC
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
Exposició Acció artística 'Senyals de diversitat' - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
'Miratges contemporanis' de Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
La Ciutat
L’Ajuntament de Cerdanyola, a través de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+, manté el programa feminista trimestral ‘Dijous Feminista’ amb la consigna de sensibilitzar envers la llibertat de gènere i la diversitat sexual
La primera activitat que ofereix el programa Dijous Feminista el dia 30 de setembre, des del Cafè amb Lletres i a les 19h, és la presentació de L'Anguila, la primera novel·la de Paula Bonet. Aquest llibre és una crónica personal, tremendament contundent, tendra i profundament feminista que ens assenyala com el cos de les dones l’han convertit en un camp de batalla sota la mirada i les mans del patriarcat.
Paula Bonet reflexa les violències que pateixen les dones en un context on els cossos estan sotmesos, de manera habitual, a agressions: les maternitats, les relacions familiars i amoroses tòxiques, el tracte amb la ciència, un llenguatge en masculí i, també, d’una manera més evident quan són maltractades.
La presentació del llibre es durà a terme a la Biblioteca Central i a Instagram live de l'Ajuntament de Cerdanyola. L’activitat no requereix inscripció prèvia però les places són limitades.
La segona activitat del programa es durà a terme dijous dia 21 d’ocutbre a les 18:30h. Es tracta de la presentació de A sota Veu. Relats en femení de Maria Carme Alerm. L’autora va néixer a Barcelona, tot i que des de petita viu a Cerdanyola del Vallès. Alerm ofereix uns relats vius, emocionants, reals que conviden a reflexionar sobre allò que sentim i que potser només expressem A sota veu.
Aquest recull d’onze relats porten a les vivències protagonitzades per diferents dones, de diferents generacions, amb les quals és fàcil d’identificar-se. Són històries actuals que en alguns casos miren cap al passat, cap a la guerra i la postguerra; en d’altres, s’expliquen les inquietuds i problemes d’una actualitat preocupant per a les joves. A sota veu indica com les dones han hagut d’expressar-se durant segles, des del silenci imposat com una mordassa, en una societat que dictava el paper que aquestes havien de tenir a la història i, per tant, durant la vida quotidiana.
La presentació del llibre anirà a càrrec de la seva autora i també acompanyada de Pilar Adell i Victoria Lovaina. L’activitat es durà a terme a la Sala d’Actes del Museu d’Art de Cerdanyola i caldrà inscripció prèvia a dones@cerdanyola.cat o trucant/whatsApp al 607280750 ja que les places son limitades.
L'espai públic des d'una perspectiva feminista
La última activitat que ofereix el programa, dia i hora encara pendent de concretar, forma part d’un projecte d’urbanisme feminista que s’està treballant des del Consell Municipal de Polítiques de Dones i en coordinació amb els serveis de Feminisme i LGTBIQ+, Urbanisme, Medi Ambient i Mobilitat.
El Consell Municipal de Polítiques de Dones de la ciutat fa mesos que està apostant per treballar per la millora de l'espai públic des d'una perspectiva feminista, promovent a la ciutat un nou model urbà inclusiu que tingui en compte la diversitat de gènere, la classe social, l'edat o l'origen per construir una ciutat més equitativa, segura i sense barreres. En aquest sentit i per donar continuïtat al projecte, es realitzaran diverses marxes exploratòries a la ciutat.
Tradicionalment l’urbanisme s’ha considerat una matèria neutre i des dels anys 70, el feminisme ha demostrat que això no és cert i ha treballat per posar la vida de les persones al centre de les decisions urbanes. Vivim en una societat desigual en què les persones tenen diferents oportunitats i obligacions depenent de si som dones, homes o tenim identitat no binària, i aquesta desigualtat es veu reflectida en la manera com es construeix, s’utilitza i es gaudeix dels espais.
Davant d’aquesta manera de simplificar la realitat de l’urbanisme tradicional, l’urbanisme feminista aporta una visió més àmplia, tenint en compte la perspectiva de gènere des d’una mirada interseccional ja que proposa incorporar altres característiques que influeixen en la manera de com les persones experimenten els espais: edat, religió, raça, discapacitat, classe social, etc.
Les marxes exploratòries són rutes urbanes de 2h aproximadament, fetes per dones, que permeten efectuar comprovacions in situ dels elements que poden millorar la seva percepció de seguretat i la seva utilitat dels espais públics (il·luminació, mobiliari urbà, accessibilitat, arbrat i verd urbà, etc.). Durant el recorregut es faran fotos d’aquells espais i elements de l’entorn urbà que influeixen en la percepció d’(in)seguretat.
Per participar en la primera marxa exploratòria cal inscripció prèvia a dones@cerdanyola.cat o trucant/whatsApp al 607280750 ja que les places son limitades.
*Segons l'estat de la COVID19, alguna informació pot ser modificada.
Per a més informació: 607280750dones@cerdanyola.cat
Cartell d'activitats del 4t trimestre del Dijous Feminista
Tornar al llistat de noticies