Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Escola de Salut
Sala Estudi Nocturn
Exposició 'Plein Air, Capturant el Canvi' de María José Escuder
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
L’exposició Deesses invisibles, comissariada per Fina Duran i el director del MAC Txema Romero, es va presentar el 5 de març i es veurà a Can Domènech fins al 27 de juny
El Museu d’Art de Cerdanyola aportarà al programa municipal del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’exposició Deesses Invisibles. La mostra, comissariada per Fina Duran i Riu i pel director del MAC, Txema Romero Martínez, ha comptat amb la supervisió de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ i del Servei de Català, i la col·laboració del Museu de Tossa de Mar que produeix una de les obres, i on itinerarà després a partir de juliol. El divendres, l'alcalde, Carlos Cordón, i els regidors Oscar Pons (Cultura), Glòria M. Urbano (Feminisme i LGTBIQ) i Pepi Rivera (Serveis Socials) van visitar l'exposició acompanyats d'algunes de les protagonistes de l'exposició i familiars.
Fer un recorregut per la història de l’art és fer una immersió en un món masculí. Són innombrables les dones d’entorns molt diferents que van ser ignorades i oblidades. Elles no van poder desenvolupar-se i créixer com a artistes, però amb esforç i calladament van saber ser llavor i transmetre la seva sensibilitat a les següents generacions. A partir de cinc exemples reals, es vol deixar testimoni de tot el silenci que envolta el món creatiu fet per dones, i es fa a través de la guia d’unes deesses que la mitologia va desmerèixer, i de la mediació de cinc artistes contemporànies amb una mirada feminista, activa i combativa.
La mostra és un d'un petit homenantge a 5 dones que van quedar relegades a un segon terme o símplement que no van poder dedicar-se a la seva vocació artística. Es tracta de Mercè Gallén, Elena Jaumandreu, Maria Lluïsa Malibran, Magdalena Mañosa i María Josefa González Montalbán. Les artistes contemporànies Xantal Grau, Francesca Llopis, Fiona Morrison, Ivonne Navarro i Marga Ximenez s’han apropiat del seu llegat de sentits latents i l’han revitalitzat amb la seva pròpia pràctica.
La periodista Maria Palau, especialitzada en art, destaca en el fulletó de la mostra que "aquest projecte expositiu s’ha d’entendre com una suggestiva caixa de ressonància de presències que abracen l’antiguitat i la contemporaneïtat".
Les artistes contemporànies són, escriu, «les nostres còmplices en aquesta aventura de rescat de la memòria que té l’ambició de corregir-ne els oblits.» Respecte a les artistes, destaca «la seva actitud combativa beu de l’activisme feminista dels darrers temps, catalitzador d’una creativitat diversa i plural, sensible no només amb la problemàtica de les dones sinó de les minories sexuals i de totes les víctimes d’un sistema deshumanitzat per la cobdícia del capital.»
Altres activitats
El Museu d’Art de Cerdanyola proposa el taller familar Deixem petjada, una passejada experimental per la natura amb ulls de dona. Aquesta activitat es farà el 14 de març, a les 12h. Requereix inscripció prèvia al MAC.
El 28 de març i a partir de les 11h, es farà una sessió en línia del cicle La cultura cura, titulada Dons de dones, a càrrec de Xavier Gimeno Soria [BES]. Cal inscripció prèvia a Amics del Museu d'Art de Cerdanyola, organitzadora junt amb el MAC de l’activitat.
Tornar al llistat de noticies