Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Sala Estudi Nocturn
Exposició 'Plein Air, Capturant el Canvi' de María José Escuder
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
Ahir es va presentar l’edició dels títols guanyadors del Premis Literaris de Cerdanyola del Vallès 2021, el veredicte del NitLab 2021 i les bases dels premis literaris 2022
Gemma Romeu Puntí, guanyadora del XXVII Premi de Novel·la «Valldaura- Memorial Pere Calders», amb l’obra Silenci al fiord; Josep Civit i Mateu, guanyador del XXVI Premi de Poesia «Miquel Martí i Pol», amb el poemari Aixoplucs i Blanca Corominas Pelvarez, guanyadora del XII Premi de Narrativa Breu «Caterina Albert», amb el text Memòries d’una vella boja van poder veure i tocar la seva obra editada.
Les seves intervencions destil·laren emoció i agraïment per l’aconseguit. Blanca Corominas no va poder assistir-hi personalment. Va fer arribar un vídeo on explicava que la gènesi de la seva narració va ser la història real d’una dona gran que vivia sola. A través d’un text d’Espriu, vist a l’assignatura de Literatura Catalana, s’engrescà a escriure una història ficcionada de la dona des de diferents punts de vista.
Josep Civit va confessar que el premi era molt cobejat. De fet, havia participar en moltes ocasions fins aconseguir-lo. Va explicar que el satisfeia especialment perquè du el nom de Miquel Martí i Pol, un home que capaç d’unir la passió per la poesia i la vida. El seu poemari Aixopluc és el XVIII de la seva obra, explicant que «m’ha donat la majoria d’edat com a poeta». Va animar a tothom a llegir-lo, convençut que no «decebrà» a ningú.
Gemma Romeu va destacar que l’escriptura sempre l’ha acompanyat en la seva vida. Veure el llibre editat «és el millor regal», quan encara som a unes setmanes del Nadal. L’obra, ambientada a Noruega, crea un clima de suspens quan una dona gran topa a la porta de casa seva amb una mena mig despullada i traumatitzada. Segrestos d’infants, màfies, un submón present a la trama de l’obra per on transcorre la història.
Cerdanyola, ciutat de la literatura
L’acte va comptar amb la participació de la vicerectora d’Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, Rosa Maria Sebastián, el regidor de Cultura, Oscar Pons, i l’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón.
Rosa Maria Sebastián va adreçar-se a les àmplies delegacions dels instituts i escoles participants en el NitLab explicant-los la sort de comptar a la ciutat amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Una institució educativa on es formen molts joves i que té una important vida cultural. Les activitats endegades amb l’Ajuntament, com els premis literaris, el nou certamen que uneix literatura i ciència i altres programes, ho testimonien. Sebastián va lloar la il·lusió de les i els joves, demanant-los que no la perdin, animant-los a seguir creant i participant en premis com els de Cerdanyola.
Oscar Pons va destacar que la promoció de la literatura és una de les línies de treball de la ciutat des de fa dècades. Una realitat que és possible gràcies a múltiples complicitats. I que ampliarà les seves activitats, projectant Cerdanyola del Vallès al món de la creació.
Carlos Cordón va anunciar la nova i molt potent iniciativa literària del Festival de Literatura i Ciència. Un nou fruit de les bones relacions entre la UAB i la ciutat. Ho va fer esmentant que des de l’Ajuntament s’ha donat suport a la cultura en tot el que ha estat a l’abast de la ciutat. Afegint que és vital per la nostra societat, recordant que va ser de les primeres víctimes de la pandèmia i sembla, és a qui està costant més recuperar una certa normalitat.
Premis literaris 2022
Ahir es van presentar les bases de la nova convocatòria, coorganitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de la ciutat. Es convoquen el XXVIII premi de novel·la Valldaura – Memorial Pere Calders; el XXVII premi de poesia Miquel Martí i Pol i el XIII Premi de narrativa breu per a joves Caterina Albert. Les obres participants es poden presentar des del 3 de desembre al 7 de febrer de 2022 a través de la pàgina web https://premis-literaris.uab.cat/ Les bases es poden consultar a la mateixa adreça web. El veredicte es donarà a conèixer en un acte que es farà el maig de 2022 i que s’anunciarà oportunament.
Lliurament dels Premis del NitLab 2021
L’objectiu del NitLab és fer possible l’entorn adequat perquè les persones joves de la ciutat experimentin amb la creativitat, literària o il·lustrada. Aquest any ha tornat a la presencialitat, generant un molt bon ambient de treball entre el jovent participant. Tots els grups guardonats ho destacaren, valorant molt una experiència que qualificaren d’enriquidora i molt divertida. A més, ahir van poder tenir a les mans la publicació dels seus treballs.
En el capítol dels guardons i distincions, la jove il·lustradora guanyadora va ser Mayarit Matos Novo, de l’Institut Banús. Il·lustrant amb la seva obra la portada de la publicació dels treballs premiats del NitLab.
En l’apartat d’escriptores i escriptores joves, el jurat va destacar el relat Qüestió de dos pobles, creació dels alumnes del Col·legi Montserrat Leyre Leoz, Helena Martínez, David Mateos, Sonia Moreno i Diego del Viejo. La il·lustradora del relat, també premiada, va ser Laura Cortés Conesa, també alumna del Col·legi Montserrat
Es van destacar els dos relats finalistes. Dos en un dels alumnes de l’Institut Pere Calders Esther Gea Amador, Aina Turon Rodríguez, Lucía Quiles Pérez i la Il·lustradora Sara Devant Solano (Institut Pere Calders). I Papà, m’hauries d’haver comprat el Ferrari, un text de les alumnes de l’Institut Banús Khadija Chentouf El Ghorri, Núria Griera Fontanet, Sara De Haro Pérez, Alejandro Meca Mesa i la Il·lustradora Àrian Torrecillas Tarín.
Tornar al llistat de noticies