Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Escola de Salut
Sala Estudi Nocturn
Exposició 'Plein Air, Capturant el Canvi' de María José Escuder
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
El MAC-Can Domènech acollia ahir l'acte de presentació de les obres editades dels Premis Literaris de Cerdanyola 2019, organitzats entre l'Ajuntament de Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Imatges, paraules, música i pintura es van unir en un acte en el que es va visibilitzar la bona sintonia entre la universitat i la ciutat.
L’Ajuntament de Cerdanyola i el Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) presentaven ahir al MAC Can Domènech l'edició de les tres obres guanyadores dels Premis Literaris de Cerdanyola 2019. L’acte també va servir per fer públiques les bases de la convocatòria dels premis per al 2020 i el lliurament de guardons per als premiats de la Nit Lab-MAC 2019.
El XXIV Premi de Poesia «Miquel Martí i Pol», dotat amb 1.000 euros, és del barceloní Jordi Ferrer amb Carn estranya, una obra on destaca "la gran varietat de motius i situacions que aconsegueixen posar davant dels ulls del lector una imatge viva de la realitat representada". L'autor explica que quan va rebre el premi va tornar a llegir l'obra i va experimentar un sentiment de certa distància, però va pensar que un dels temes recurrents del seu poemari era precisament la recerca de la pròpia manewra de ser a través d'uns versos.
El XXV Premi de Novel·la «Valldaura – Memorial Pere Calders», dotat amb 3.000 euros, és obra de la moianesa Roser Blàzquez, per La volada del pinsà. El relat, presenta "una trama ben estructurada i amb un llenguatge ric i aconsegueix que el lector s’involucri en la història des de l’inici". L'autora va confessar que no havia imaginat mai escriure una novel·la tan extensa, però que tot va sorgir com un exercici del curs de narrativa que estava realitzant. A partir d'aquí, va començar a estirar del fil del personatge principal, un frare del segle XIX, fins a crear un relat del que tenia "claríssim que no guanyaria el premi".
El X Premi de Narrativa Breu per a joves «Caterina Albert», dotat amb 500 euros, és de l’estudiant de Filologia Catalana, Xavier Mas, de Navàs, qui va excusar la seva absència de l'acte. L’obra guanyadora, titulada Lluny, és una crònica dramàtica sobre la prostitució que relata les vivències d’un personatge marginal.
Concurs Nit Lab MAC
En el transcurs de l'acte es van donar a conèixer els guardonats amb els premis del concurs Nit Lab-MAC que es va realitzar durant la Castanyada.
El premi a la millor il·lustració se'l va endur Inés Joossen.
El relat guanyador va ser El cascavell fantasma del grup format per Ilenia Férez, Xavi López, Alejandro Pérez i Júlia Vilas. I la il·lustradora d'aquest relat va ser Maria Minguez.
També es va fer un reconeixement als relats finalistes: Per morir-se de riure d'Enrique Altozano, Tracy Michelle, Laura Padrones, Daniel Rodríguez i Aina Jiménez, com a il·lustradora i Els vestits de l'últim arlequí, de Berta Casas, Sara Creus, Judith de Miquel i Sara Díez, amb Inés Joossen d'il·lustradora.
La regidora de Cultura, Pepi Rivera, destaca que la propera convocatòria dels guardons tindrà la novetat de comptar en el jurat de l'XIè Premis de Narrativa Breu per a Joves amb les escriptores Maria Carme Roca i Care Santos.
El regidor de Joventut, David González, felicita la iniciativa del concurs Nit Lab-MAC, que enguany ha arribat a 17 joves participants. González indica que el concurs suposa la consolidació de la creativitat juvenil al nostre municipi i és una oportunitat per apropar un equipament com el Museu d'Art als joves fomentant l'escriptura, l'escriptura i la il·lustració i permetents als nois i noies viure noves experiències allunyats de l'oci consumista.
Relacions Cerdanyola-UAB
De la seva banda, el Vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura de la UAB, Carles Sánchez, remarca la bona col·laboració que hi ha entre l'Ajuntament i la Universitat, que cada vegada s'identifica més amb Cerdanyola. Sánchez assegura que és el moment de recuperar allò que la UAB pot aportar a la ciutat i allò que Cerdanyola pot aportar a la universitat.
L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ressalta que plantejar activitats creatives implica recuperar el valor de la imaginació i posa de manifest la fórmula en la qual la paraula es converteix en la protagonista per excel·lència.
A més, recalca que la literatura és un vehicle que ens fa meditar i reflexionar perquè no només és cultura, sinó un canal per expressar emocions i sentiments, i una tècnica per desenvolupar la imaginació i la creativitat i un element de relaxació i entreteniment i el pensament reflexiu.
L'acte va incloure l'espectacle El mot és teu!!! amb la il·lustració de Joma i la música de Miquel Jordà, que van posar imatges a les paraules, creant obres pictòriques durant la celebració.
Enguany s'han rebut un total de 177 originals, dels quals finalment han optat a concurs 34 relats breus, 83 llibres de poesia i 51 novel·les. Un any més, ha agumentat el nombre total d'obres presentades en relació a la convocatòria anterior. La convocatòria dels premis per al 2020 s'obrirà el 9 de desembre i s'allargarà fins al 10 de febrer de 2020.
Guanyadores i finalistes del NIT LAB (JPG - Foto Núria Puentes / Ajuntament de Cerdanyola del Vallès)
Tornar al llistat de noticies