Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional
25N Exposició 'Destí Igualtat'
25N Dia Internacional contra les Violències Masclistes
XIII Tardor Solidària. Tots els mons al MAC
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
Exposició Acció artística 'Senyals de diversitat' - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
'Miratges contemporanis' de Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
La Ciutat
Ahir es van presentar les noves obres de l’artista que la seva família ha llegat al museu de la ciutat. Les obres, junt amb les que ja formaven part de la col·lecció del Museu d’Art de Cerdanyola, es poden visitar fins al 19 de setembre en el marc de l'exposició 'El llegat Espinal'
El Museu d’Art de Cerdanyola va inaugurar ahir l’exposició El llegat Espinal. Es tracta d’una de les millors col·leccions amb obra de l’artista referent del Noucentisme que es pot veure actualment. El MAC ja comptava amb dues obres seves donades per les seves filles Abundia i Adelaida, retratades en algunes de les pintures exposades al MAC. Ara la col·lecció creix amb la incorporació de 14 olis donats per la família de Marian Espinal i que es poden veure a la mostra El llegat Espinal amb l’objectiu de donar-les la benvinguda a Cerdanyola. L’objectiu és posar de rellevància el pintor en relació al patrimoni artístic de Cerdanyola i la seva història ja que, per exemple, les seves obres ens recorden com era i el que ha perdut el municipi, també plasmant-ne la imatge de la Cerdanyola d’abans, durant i després de la Guerra Civil.
L’acte de presentació de l’exposició va comptar amb la presència de l’alcalde, Carlos Cordón, el regidor de Cultura, Oscar Pons, el director del Museu d’Art de Cerdanyola, Txema Romero, i el representant de la família, Oriol Boguñá Espinal.
Oriol Boguñá va agrair l’acolliment a les obres de Marian Espinal ofert pel Museu d’Art de Cerdanyola, la "continuïtat" de la primera donació feta per Abundia i Adelaida. Va anunciar que amb la cessió de les 14 peces la família vol ajudar a difondre l’artista i les seves creacions. En aquest sentit va afegir que la relació continuarà, entre el MAC i els descendents de Marian Espinal.
Els representants municipals van agrair a la família les donacions de les obres de Marian Espinal. Un fet que "omple" d’orgull Cerdanyola, donant a conèixer les persones artistes que van viure a la ciutat formant una important colònia i les obres que es gestaren.
Txema Romero va fer una visita comentada a la mostra. Va explicar que la imatge de l'exposició, una fotografia de l’artista al seu estudi, immortalitza l’espai de treball que Maria Espinal tenia a la seva casa de Cerdanyola. Allà va crear grans obres que formen part de les més destacades del Noucentisme Català i que "podrien estar exposades al MNAC", va dir Romero, junt amb altres destacades d’inspiració cerdanyolenca, on s’aprecia com era la Cerdanyola de les primeres dècades del segle XX.
Quadres destacats d’Espinal com Nen amb estel, Mura (matí i capvespre), Rosa Blanca (portada de la revista D’Ací D’Allà, de 1927) i Escena interior formen part de la mostra i de la col·lecció del museu. La proposta no s’acaba aquí, perquè l'exposició també fa èmfasi en el diàleg d’Espinal i Cerdanyola. Una mostra es la relació que va mantenir amb Juventeny i que es materialitza en el bust d’Adelaida Espinal i de diversos moments de la seva fabricació. Una obra que no es va acabar per la Guerra Civil. De fet Adelaida sempre en parlava del bust, que l’equip del MAC va localitzar i forma part del seu fons. Txema Romero va explicar que Espinal va ajudar a un jove Juventeny perquè es fes un lloc en el món de l’art.
També es poden veure unes nines de paper dibuixades per Espinal, junt amb peces de roba, que les seves filles pintaren i que empraven per jugar a la torre familiar durant la Guerra Civil. O fotografies fetes per Espinal a la model Mercè Gallén, referent en el món de la creació a la ciutat.
Marian Espinal (1897-1974) va ser un dels pintors que configuraren el que avui s’anomena com la Colònia Noucentista: artistes que van trobar a la Cerdanyola del Vallès dels anys 20 i 30 un lloc on descansar i crear. Personalitat indispensable en el Noucentisme, Espinal va ser un nexe de noms que van conformar la colònia d’artistes i com ara Viladomat, Cabot, Juventeny o Castanys. Espinal també va instal·lar a Cerdanyola el seu estudi, gràcies també a la figura de Jaume Mimó.
Tornar al llistat de noticies