Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional
25N Exposició 'Destí Igualtat'
25N Dia Internacional contra les Violències Masclistes
XIII Tardor Solidària. Tots els mons al MAC
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
Exposició Acció artística 'Senyals de diversitat' - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
'Miratges contemporanis' de Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
La Ciutat
El curt ha estat dipositat en mans de l’Ajuntament. Es presentarà el 14 de novembre en una edició online del Festival de Curts Cinematogràfics La vida és curta
El Museu d'Art de Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona tenen previst iniciar un projecte de recerca entorn la figura de Valentí Castanys
El passat mes d'agost, el GREC (Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola) va recuperar el que molt possiblement són les primeres imatges de cine rodades a Cerdanyola del Vallès. Van ser captades fa ara gairebé un segle per Valentí Castanys, un dels humoristes gràfics catalans més importants del segle XX (creador, entre d'altres, de l'Avi del Barça) i fortament vinculat a Cerdanyola durant molts anys. Formava part del col·lectiu d'estiuejants i era especialment actiu, junt amb altres artistes i intel·lectuals, del desaparegut Casino de Cerdanyola. Durant la seva llarga trajectòria, Castanys va publicar milers i milers d'acudits als principals diaris i revistes de cada etapa històrica, però també va publicar llibres, va escriure obres de teatre i va participar en l'enregistrament de discos al costat de figures com Joan Capri. El que molta gent no sap és que també era un fanàtic del cinema i que va experimentar amb el setè art.
Aquest estiu, consultant arxius històrics, els membres del GREC van trobar la notícia que explicava que als anys 30 Valentí Castanys havia guanyat un premi cinematogràfic amb un curt humorístic titulat La Tragèdia de Cordelles, rodat íntegrament a Cerdanyola. Van començar a investigar per intentar recuperar aquesta cinta però, malauradament, sembla que s'ha perdut. Sorprenentment, però, i després de contactar amb la família del dibuixant, van descobrir que es conservaven dos curts de l'artista. Un d'ells, La Bicicleta, rodat íntegrament a Cerdanyola a començaments dels anys trenta del segle XX.
La família Castanys ha dipositat les cintes en mans del GREC, que ara les està digitalitzant i intentant restaurar, ja que la qualitat de les pel·lícules no és gaire bona. La Bicicleta, però, inclou diverses imatges de la Cerdanyola d'aquella època, que possiblement són les més antigues mai filmades a la ciutat.
El regidor de Cultura, Oscar Pons, constata que la trobada d'aquesta pel·lícula de principis de segle XX és "d'una gran rellevància per Cerdanyola" perquè al marge d'esdevenir un document artístic de primera categoria, "són de les imatges més antigues en moviment que tenim de la vila". Destaca que el treball conjunt d’una entitat, el GREC, que ha fet una recerca molt activa i, a partir d'ara, el MAC en col·laboració amb la UAB, que "iniciarà un projecte que ha de permetre difondre la peça i un artista molt vinculat a Cerdanyola". Afegeix que personalment l'ha sobtat la temàtica del curtmetratge perquè mostra com en aquella època "la modernitat passava per la unió del món de la cultura i els hàbits saludables com l'esport".
Presentació de La bicicleta
El GREC amb la col·laboració del Museu d'Art de Cerdanyola i Fantosfreak presentarà públicament aquest curtmetratge el pròxim 14 de novembre, a les 22 h, a través de la plataforma Vimeo i les xarxes socials del MAC des d’on també s’informarà del procediment a seguir per veure’l. Es farà en el marc d’una edició especial del Festival de Curts cinematogràfics La vida és curta que cada any organitza el Museu i que aquest any, per motius evidents, es farà en línia.
El MAC ja ha iniciat un projecte de recerca amb l'entitat, que incorpora a l'alumnat del Màster Oficial Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic de la UAB, amb l'objectiu de programar una exposició al voltant de la troballa i de la relació de Castanys amb Cerdanyola.
Fotograma 1 Fotograma 2 Fotograma 3
Tornar al llistat de noticies