Actualment, hi ha unes 550 persones de la Metropolitana Nord en procés de trànsit cap a la identitat sentida
El CAP Sant Fèlix obre una unitat per acompanyar les persones trans de l’àrea sanitària de la Metropolitana Nord

La nova Unitat Trànsit de la Metropolitana Nord, ubicada al CAP Sant Fèlix de Sabadell (4a planta), té per objectiu atendre i acompanyar les persones trans en les seves necessitats, tant des d’una perspectiva mèdica, com quirúrgica, psicològica i social.
Fins ara, les persones trans de la Metropolitana Nord (comarques del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental) eren ateses a la Unitat Trànsit Barcelona, situada a l’ASSIR Esquerra. Actualment, hi ha unes 550 persones de la Metropolitana Nord de l’ICS en procés de trànsit cap a la identitat sentida que, a partir d’ara, podran continuar el seu procés a la Unitat Trànsit de la Metropolitana Nord.
Acompanyament a les persones trans
Des de la nova unitat es pretén acompanyar a les persones trans, així com sensibilitzar sobre la seva realitat i les seves necessitats, oferint una visió lliure d'estereotips i prejudicis. L’acompanyament inclou escolta activa, ajuda per iniciar o ajustar tractaments hormonals i assessorament sobre tractaments quirúrgics i activitats preventives i de promoció de la salut. També s’ofereix acompanyament psicoterapèutic, si es desitja, i participació en grups terapèutics com a complement al procés terapèutic i /o com espai de socialització.
Una altra de les funcions de la Unitat Trànsit és oferir acompanyament a les famílies, a través de suport psicoterapèutic, perquè puguin viure millor la transició i contribuir al benestar de la persona trans.
Així mateix, és des de la Unitat Trànsit que s’elaboraran informes mèdics i psicològic establerts com a necessaris per la Llei, per aconseguir el canvi de nom i sexe en el sexe sentit, en tots els documents d’identificació. D’altra banda, des de la Unitat també es formaran professionals de salut i educació, perquè tinguin un coneixement adequat dels processos de transició i puguin donar-hi una atenció adequada.
Equip multidisciplinari
La Unitat Trànsit de la Metropolitana Nord està coordinada des de l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i integrada per un equip multidisciplinari de professionals de medicina de família, ginecologia i obstetrícia, infermeria (llevadora), treball social, psicologia i atenció a la ciutadania.
Per accedir-hi, cal contactar-hi a través del correu electrònic, a l’adreça transitassirsabadell.mn.ics@gencat.cat Les persones que s’hi vulguin adreçar, hi poden contactar directament per correu electrònic, o bé fer-ho a través dels seus professionals de l’atenció primària, ja siguin de l’ASSIR, Medicina de Família o Infermeria, que derivaran la petició a la Unitat.