Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Sala Estudi Nocturn
Exposició 'Plein Air, Capturant el Canvi' de María José Escuder
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
L’objectiu dels treballs es seguir documentant el traçat del fossar i resoldre l’existència d’un Castellum a la zona
La setmana passada va començar una nova campanya d’excavacions al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. L’equip tècnic hi treballarà durant tres setmanes i un equip de persones voluntàries reforçarà cada divendres aquestes treballs, ajudant en tasques com la neteja, classificació i documentació dels materials que puguin sortir.
Els treballs s’emmarquen en el projecte de recerca 'De l'Iberisme a la Romanitat: transformacions polítiques, econòmiques i territorials al sud de la Laietània (segles III aC - I dC)' aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que compta amb una subvenció del mateix Departament de Cultura.
La campanya d’aquest any té com a objectiu seguir documentant el traçat del fossar defensiu del poblat i resoldre la possible existència d’un Castellum d’època alt-medieval del què s’han trobat alguns vestigis a l’extrem est del poblat. Aquesta estructura s’esmenta al cartulari de Sant Cugat del Vallès i ara es vol identificar arqueològicament. Aquesta tasca no es va poder dur a terme l’any passat perquè les condicions climatològiques impediren l’actuació de maquinària pesant a la zona.
Tot just començada la campanya ja han aparegut alguns materials destacables que passaran a engruixir les ja molt importants col·leccions del museu. Per una banda una part central d’un escut feta en ferro. Ca n’Oliver destaca entre altres aspectes per la gran quantitat d’armament ibèric recuperat: puntes de llança, espases, projectils de fona i part d’escuts a les que cal suma aquest exemplar datat de finals del segle III aC.
D'una altra banda destacar també una vora ceràmica que presenta una inscripció formada per un nom complet, oŕdinbeloŕarḿi, i el final d'una altra seqüència ]niŕban. Per a la doctora Noemí Moncunill, investigadora Ramón y Cajal al Departament de Filologia Clàssica, Romànica i Semítica de la UB, el nom encaixa perfectament en l'estructura d'una inscripció de propietat amb fórmula desenvolupada del tipus inscripció parlant “sóc d'Ordinbelor”. La data d’aquesta inscripció també se situaria a finals del segle III aC.
Malgrat que encara plantegi dubtes de lectura es tracta d'una peça interessant que aporta nova informació per avançar en el coneixement de la llengua ibèrica, de la qual encara tenim una visió molt parcial.
Aquests materials i els que puguin sorgir durant el període d’excavacions s’estudiaran al Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver. Aquesta tasca, juntament amb la conservació i consolidació de les peces i de les estructures, forma part de l’activitat científica del museu i del retorn a la societat d’una informació destacada de la seva història.
Ceràmica trobada amb una inscripció Part central escut de ferro Excavació Ca n'Oliver
Tornar al llistat de noticies