Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Cursos ‘Artíva’t - Ensona’t’ per a joves
Escola de Salut
Sala Estudi Nocturn
Exposició 'Plein Air, Capturant el Canvi' de María José Escuder
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
Avui, a la seu del Museu d'Art de Cerdanyola, s'ha presentat el programa pioner en la prevenció i detecció primerenca dels Trastorns de la Conducta Alimentària en població adolescent que es durà a terme amb els i les alumnes de 3r de l'ESO de Cerdanyola
Dirigit a 500 alumnes de 3r de l'ESO dels centres educatius de Cerdanyola, el Programa de Prevenció de Trastorns Alimentaris es posarà en marxa al llarg del mes de gener, de la mà de la Fundació FITA, una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu contribuir a la prevenció, la sensibilització i la millora de la salut i el benestar de les persones que presentin problemàtiques associades a la salut mental i les seves famílies.
El programa, que compta amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat, es desenvoluparà a Cerdanyola com a experiència pilot i posteriorment s’estendrà a altres poblacions de Catalunya.
La iniciativa consta de dues fases, a la primera, destinada a estudiants de 3er d'ESO, a les seves famílies i als professionals docents, consistirà en la realització de tallers de promoció de la salut mental per cada grup participant, tallers de prevenció i detecció primerenca dels trastorns alimentaris (TA) per a famílies. formació en prevenció i detecció primerenca dels TA en els adolescents participants. A la segona fase es centrarà en els adolescents en els que es pugui detectar inici o risc de desenvolupar un TA.
L’objectiu del Programa de prevenció primària i secundària dels trastorns alimentaris a l’Educació Secundària Obligatòria és potenciar els factors de protecció per prevenir el desenvolupament de problemàtiques de salut mental, promoure la detecció primerenca dels trastorns alimentaris, facilitar la consciència de malaltia quan el TA es mostra de manera incipient i quan ja s'ha desenvolupa i revertir el TA en els adolescents que mostren trets compatibles amb TA incipient.
Una vegada detectat el trastorn el programa es centra en promoure la demanda d'ajuda facilitant l'accés a un tractament especialitzat en TA als adolescents que ho han desenvolupat, facilitar eines i estratègies per la prevenció primerenca a les famílies potenciant els factors de protecció i promoure la consciència de malaltia dins el context familiar i social.
La formació als equips docents per treballar els factors de protecció i la detecció primerenca dels TA és un altre dels objectius d’un programa que també permetrà disposar d’un diagnòstic de la salut mental de la població adolescent del municipi que facilitarà el desenvolupament de programes de promoció de la salut.
Al Programa de Prevenció de Trastorns Alimentaris participaran tots els instituts públics de Cerdanyola, les escoles concertades FEDAC i Escaladei, i l’escola d’educació especial Flor de Maig.
La directora de la Fundació Institut de Trastorns Alimentaris (FITA), Raquel Linares, ha explicat a la presentació del programa que Cerdanyola ha estat el municipi seleccionat per portar endavant l’experiència pilot a Catalunya per les seves similituds amb Mijas, el municipi malagueny on el programa es realitza des de fa 10 anys amb molt bons resultats.
La directora adjunta del Serveis Territorials d’Educació del Vallès Occidental, Ester Rivera, ha manifestat la satisfacció del departament per poder desenvolupar a Cerdanyola un programa tant important per a la salut de l’alumnat del centres educatius.
Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat, després de fer una valoració molt positiva de la iniciativa, ha argumentat que des de Catalunya es treballa des de fa anys en la prevenció dels trastorns alimentaris i la seva vinculació amb la salut mental.
Les noves tecnologies i, en especial les xarxes socials, no ajuden, segons la coordinadora del programa de prevenció de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia, Laura Fernández, en tot allò que té a veure amb els trastorns alimentaris donat que es fa una exposició constant de cossos perfectes i retocats que els adolescents volen imitar.
L’alcalde, Carlos Cordón, després d’agrair que Cerdanyola hagi estat la ciutat elegida per desenvolupar aquest programa a Catalunya, ha destacat la importància de que les administracions, els centres educatius i les famílies treballin juntes en la prevenció del trastorns alimentaris.
Tornar al llistat de noticies