Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Parc de Nadal
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Exposició solidària a benefici de l'Associació ADIA
Trenet de Nadal
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
La mostra incideix en el desenvolupament del pensament creatiu i de la capacitat d’abstracció, una de les grans fites de l’evolució humana. Paral·lelament intenta respondre les preguntes que han sorgit a partir d’aquell moment
L’exposició Art primer. Artistes de la prehistòria, que es podrà visitar al Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver entre el 17 de novembre de 2022 i el 9 de març de 2023, és una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a través de l’Arqueoxarxa. La mostra aborda el tema dels orígens de l’art, fent un èmfasi especial en l’aparició i les característiques de l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques prehistòriques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, ara fa més de 7.000 anys.
Art primer. Artistes de la prehistòria, comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, proposa un viatge al passat de més de 50.000 anys, a la recerca dels orígens de l’art, a través de la col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el MAC. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional. Destaquen els calcs de la Cueva del Castillo (Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o la Valltorta.
Per a complementar el discurs es presenten diverses fidels reproduccions d’art moble paleolític i neolític, així com una figura d’una neandertal que dona la benvinguda a l’exposició i permet reflexionar sobre l’origen de l’art, fent explícita la participació i contribució de les dones en aquest procés. Finalment, diversos recursos audiovisuals sobre art paleolític i llevantí, animacions de la vida del paleolític i del mesolític/neolític i vídeos experimentals reforcen el discurs i generen una atmosfera agradable i didàctica.
L’estada de l’exposició es complementarà amb activitats complementàries que es donaran a conèixer més endavant. L’exposició Art primer. Artistes de la prehistòria romandrà al Museu i Poblat de Ca n’Oliver fins al 9 de març de 2023.
Tornar al llistat de noticies