Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional
25N Exposició 'Destí Igualtat'
25N Dia Internacional contra les Violències Masclistes
XIII Tardor Solidària. Tots els mons al MAC
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
Exposició Acció artística 'Senyals de diversitat' - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
'Miratges contemporanis' de Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
La Ciutat
Ja han passat 25 anys des que es van donar les primeres claus dels pisos construïts a Canaletes. El que va néixer com un barri dormitori s’ha convertit en un barri ple de vida, amb equipaments, serveis, comerç i al costat de Collserola, el gran pulmó verd de Cerdanyola
Ahir, el barri recordava la seva història en un acte que va acabar amb el descobriment d’una placa commemorativa
La rambla de l’Avinguda de Canaletes va ser l’escenari, ahir, de la celebració del 25è aniversari del barri. L’acte que va comptar amb l’assistència de l’alcalde, Carlos Cordón, representants dels grups municipals, de l’associació de veïns del barri i de veïns i veïnes, va tenir com a convidats destacats a la regidora de Moviment Socials i Entitats Ciutadanes, Marian Navarro, el president de l’Associació de Veïns Canaletes, José Antonio Trigueros, l’alcaldessa de Cerdanyola l’any 1996, Cristina Real, i la presidenta de l’Associació de Veïns de Canaletes entre el 2009 i el 2016, Pilar Fontanals. L’acte va comptar amb l’actuació del grup de batucada Batúcamela i el posterior descobriment d’una placa commemorativa col·locada al terra de l’avinguda de Canaletes amb el carrer de la Costa i que inclou el lema "un barri amic als peus de Collserola".
Marian Navarro va fer un breu repàs a la història del barri que comença molt abans de l’any 1996, quan es lliuraven les primeres claus. El primer projecte data de 1968, quan, en plena dictadura, es va dissenyar un barri amb blocs de 15 alçades per acollir a 30 mil persones. La postura contrària de les institucions i ciutadania va fer que es modifiqués el projecte i l’any 1976 es rebaixava el número d’habitatges a construir a 5.000. Es va seguir treballant per reduir aquest número que finalment l’any 1992, amb el consens de totes les parts afectades, va ser de 829 de protecció oficial, 353 de preu taxat i 145 de cases unifamiliars de renta lliure. Navarro va destacar durant el seu discurs la gran activitat veïnal que sempre hi ha hagut a Canaletes i també la presència d’equipaments significatius de la ciutat al barri. La regidora afirmava que “la ciutat de Cerdanyola no seria la mateixa sense la feina de l’AAVV de Canaletes”.
Cristina Real, alcaldessa de Cerdanyola l’any 1996, va voler fer un repàs a la història de Canaletes recordant moments gratificants com quan es va construir la Residència de Gent Gran, els Jutjats, el PEM Guiera o el Centre d’Atenció Primària. Però tampoc va voler oblidar un moment per a ella dolorós i és quan es va obrir el CAS (Centre d’Atenció i Seguiment a la Drogodependència). Real va recordar com des de diferents sectors es va fer ús de la mentida per evitar la seva obertura i com a dia d’avui no hi ha hagut cap incident.
A l’acte de commemoració dels 25 anys del barri també van intervenir els dos darrers presidents que han encapçalat l’Associació de Veïns de Canaletes: Pilar Fontanals, presidenta entre el 2009 i el 2016, i l’actual president Antonio Trigueros. Fontanals va explicar que després d’una primera etapa de reivindicació de serveis i equipaments, es va obrir una de nova de creació d’activitats culturals i l’associació va ser molt activa participant a la cavalcada de Reis i Carnaval i organitzant botifarrades, festes del barri, Sant Joan... Pilar Fontanals va aprofitar per fer una crida a les noves generacions per seguir amb la feina dels darrers 25 anys. Amb aquests darrers crida coincidia l’actual president, José Antonio Trigueros, que es va mostrar també orgullós de les fites aconseguides com a barri. Trigueros va voler destacar el paper cohesionador dels centres educatius del barri, en especial de l’escola Carles Buigas. L’actual president de l’associació de veïns va agrair les darreres millores i inversions realitzades al barri i va recordar també la construcció del parc de la Riera potenciant els seus usos i convertint Canaletes en una de les grans portes d’accés a Collserola. José Antonio Trigueros no va perdre l’oportunitat de seguir reivindicant millores per al barri i recordant, entre d’altres, que encara no disposen de línies d’autobús que connectin Canaletes amb l’exterior de Cerdanyola.
Tornar al llistat de noticies