Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Cursos ‘Artíva’t - Ensona’t’ per a joves
Escola de Salut
Sala Estudi Nocturn
Exposició 'Plein Air, Capturant el Canvi' de María José Escuder
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
El Programa de Dones i Polítiques d'Igualtat i LGTBIQ és el programa municipal que impulsa les polítiques d'igualtat d'oportunitats entre les dones i els homes de Cerdanyola del Vallès i gestiona les diverses actuacions adreçades al col·lectiu femení de la ciutat.
Des d'aquest Programa es parteix de la base de què el col·lectiu de dones de Cerdanyola és divers i presenta característiques que han d'ésser tractades en cadascuna de les seves especificitats. L'objectiu és garantir els drets de les dones a nivell general, aconseguir la seva participació a totes les esferes de la societat en igualtat d'oportunitat amb els homes, informar a la població de les seves necessitats i, en la mesura de les possibilitats, donar resposta a aquestes. A més a més, des del Programa es vol vetllar especialment per aquelles dones que pateixen situacions de violència masclista o aquelles que es troben en situació de risc d'exclusió social.
El Programa de Dones i Polítiques d'Igualtat s'ubica a un equipament específic: el Centre d'Informació, Atenció i Recursos per a Dones (CIARD), també conegut com La Caseta, que es troba al carrer de les Belles Arts, 19. El seu telèfon és el 93.592.16.47 i la seva adreça electrònica dones@cerdanyola.cat
El Programa de Dones i Polítiques d’Igualtat s’ha coordinat amb la Taula de Dones des de l’any 2005 fins a l’any 2008, en el que es va crear el Consell Municipal de Polítiques de Dones. Les tres entitats de dones són membres de ple dret, així com els/les responsables de cada formació política municipal, els/les representants de les organitzacions sindicals, una persona en representació de cada Consell Municipal, els/les representants de diversos Serveis Municipals (Promoció Social, Promoció Econòmica, Educació, Policia Local, Comunicació, etc) entre d'altres. D'aquesta manera es garanteix al màxim la transversalitat de les accions per configurar l’estructura de treball del Programa.
El SAI de Cerdanyola del Vallès ofereix acompanyament i atenció de proximitat a les persones LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més) que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica.
El servei també dona resposta a consultes per qüestions vinculades a les diversitats sexuals i de gènere (identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, etc.), del col·lectiu LGTBIQ+ i familiars, professionals i/o amistats que hi tinguin vincle.
En concret s'ofereixen els següents serveis:
El SAI forma part de la Xarxa SAI de Catalunya impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que, al costat del mon local, desenvolupa serveis de proximitat que garanteixin i defensin els drets de les persones LGTBIQ arreu del territori.
Tots els serveis són gratuïts, cal demanar cita prèvia: Carrer de les Belles Arts, 19 935 921 647lgtbiq@cerdanyola.cat L'horari d'atenció serà de dilluns a divendres de 9 a 14h i dilluns i dimecres de 15 a 17'30h.
El Consell Municipal de Polítiques de Dones de Cerdanyola es configura com un òrgan sectorial de caràcter consultiu, de participació, d’intercanvi d’informació, de col·laboració i assessorament al Govern municipal en l’àmbit de les polítiques d’igualtat de gènere.
Els objectius del Consell són facilitar que les polítiques d’igualtat de gènere de l’Ajuntament siguin conegudes i debatudes pels membres del Consell, oferir un espai d’influència ciutadana, fomentar la participació de les dones, i sobretot proposar i elaborar programes d’a ctuació que serveixin d’eina de treball pel govern en matèria d’igualtat.
El Plenari del Consell Municipal es reunirà en sessió ordinària una vegada a l’any i en sessió extraordinària sempre que sigui convocat per la presidència. La Comissió Permanent del Consell es reunirà com a mínim tres vegades a l’any.
"El Consell Municipal de Polítiques de Dones no és un instrument de participació ciutadana més, ha de permetre que totes les dones de Cerdanyola puguem dir la nostre, aportar idees i col·laborar en la definició de la ciutat que volem. És per això que l’hem volgut obrir a la resta de forces polítiques de la ciutat, encara que no tinguin representació en el Ple de l’Ajuntament, a les associacions de comerciants, d’empresaris i empresàries, associacions de mares i pares, i d’a ltres agents socials de la ciutat que tenen molt a dir en aspectes importants per al desenvolupament de les dones de la ciutat en la seva integritat."
Reglament del Consell Municipal de Polítiques de Dones (PDF)
Per donar èmfasis a la participació de les entitats de dones i per enfortir una xarxa de dones, el Programa de Dones i Polítiques d'Igualtat dóna suport a les entitats i associacions de dones, Aquest és un dels objectius generals i dels eixos d’actuació del Pla Municipal de les Polítiques de Dones 2005-2011. Aquest Pla estableix que s'ha de promoure la presència i la participació de les dones en tots els àmbits i reconèixer el moviment associatiu de les dones de la ciutat, en tota la seva diversitat,com un agent social interlocutor i font privilegiada de coneixement i informació.
A Cerdanyola existeixen tres entitats de dones en l'actualitat i totes compten amb el suport de la Regidoria: El Safareig (Dones feministes de Cerdanyola), Dones per la Igualtat i La Figa Rebel