Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
25N Dia Internacional contra les Violències Masclistes
XIII Tardor Solidària. Tots els mons al MAC
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
Exposició Acció artística 'Senyals de diversitat' - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
'Miratges contemporanis' de Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
La Ciutat
La segona edició del Festival de Literatura i Ciència es farà del 19 al 23 de novembre i tractarà temes d’actualitat com ara l’envelliment, la immortalitat i la salut mental
L’Ajuntament, a través del Pla Director de Lectura, organitza la segona edició de l’Empíric, el Festival de Literatura i Ciència de la ciutat. El metge, científic i divulgador Salvador Macip serà de nou el comissari d’un festival que s’ha planificat per oferir activitats per al públic adult i el familiar. Les activitats previstes es faran al Museu d’Art de Cerdanyola, la Biblioteca Central (Sala Enric Granados) i l’Espai Infantil, una de les incorporacions d’aquest any buscant la transversalitat d’un festival que vol arribar a tota la població.
Salvador Macip serà l’encarregat d'obrir el festival amb la xerrada Mirades de la literatura i la salut. 19 de novembre, a les 19 h i al MAC. Tot de seguit es farà la conversa Novel·la i coneixement científic amb la participació de Ricard Ruiz Garzón, escriptor i director del 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, Judith Juanhuix, científica del Sincrotró ALBA, autora del llibre Una dona i activista trans i Cristina Ribas, biòloga i periodista especialitzada en ciència.
Divendres 22 de novembre, a partir de les 19 h i a la sala Enric Granados de la Biblioteca Central s’oferirà l’espectacle Solastàlgia. Es tracta d’un monòleg que recull les reflexions d’una Quixot empatxada de lectures apocalíptiques i, arran d’unes inundacions extremes a Barcelona, decideix fugir cap a l’Empordà. Un tema, malauradament, de força actualitat per les conseqüències de la DANA al país Valencià i l’Empordà. Ada Castells, autora del llibre que inspira l’espectacle, interpretarà el monòleg que posa en relació l’ecoansietat i la salut. Un cop finalitzi la representació, Ada Castells conversarà amb el periodista i divulgador científic Daniel Arbós.
Les activitats per a públic adult i el familiar es faran de forma paral·lela el dissabte 23 de novembre a la sala Enric Granados de la Biblioteca Central.
D’una banda i a partir de les 11 h, el llibre Els secrets de la vida eterna centrarà la xerrada. Manel Esteller i Salvador Macip, metges i investigadors sobre envelliment i autors del llibre oferiran una xerrada engrescadora, aportant informació sobre les preguntes que preocupen d’aquest tema. A partir de les 12:30 h es parlarà del llibre Ensenya’m la llengua, d’Antoni Beltran, metge de primària i autor del llibre. L’acompanyarà Màrius Serra, escriptor i autor del pròleg. El llibre i la conversa recuperaran de forma divertida i amena un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era viu, explícit i completament natural; un llenguatge farcit de fogots, tropells i cobriments.
Les activitats per a públic infantil consistiran en contes en anglès amb el títol de Nine Life Tales, a càrrec de Patrícia McGill. Es proposaran contes per tenir cura de les emocions. A partir de les 12 h. I a partir de les 12:30 h, Irene Blay i Salvador Macip presentaran el seu llibre Escolta el teu cos!, el llibre del programa de l’SX3. Un viatge fantàstic pel cos humà!
L’Espai Infantil acollirà el dimecres 20 de novembre i a partir de les 18 h, l’espectacle familiar L’Hospital del Dr. Farruc, a càrrec de Keke Shuga. Un conte de metges i hospitals per a conèixer l’origen fantàstic del primer hospital del món.
La fotografia de l’Empíric
L’autora de la imatge és Montse Coll Lladó, científica d’imatge (Imaging scientist) a l’European Molecular Biology Laboratory (EMBL-Barcelona). Correspon a una fotografia microscòpica dels fongs d’un formatge. Els fongs són la base del descobriment de les penicil·lines i, en certa manera, de l’inici de la farmacologia moderna.
Damunt de la fotografia s’ha muntat la imatge gràfica del festival.
Programa de l’Empíric
Dimarts 19, al MAC
Dimecres 20, a l'Espai Infantil
Divendres 22, Sala Enric Granados (Biblioteca Central)
Dissabte 23, Sala Enric Granados (Biblioteca Central) 11 h: Conversa: Els secrets de la vida eterna amb: Manel Esteller i Salvador Macip, metges i investigadors sobre envelliment i autors del llibre. Des de sempre, la humanitat ha perseguit una forma de vèncer el pas del temps. Però no ha estat fins al segle XXI que la ciència ha avançat prou com per començar a desenvolupar eines que actuen sobre els mecanismes biològics de l'envelliment. Vol dir que hem descobert el secret de la vida eterna? És realment possible mantenir-se jove per sempre? 12:30 h: Conversa: Ensenya’m la llengua amb: Antoni Beltran, metge de primària i autor del llibre i Marius Serra, escriptor i autor del pròleg. Diem chichon o nyanyo? tinc un sarpollit o un tiron o una granissada o una estrebada? Descobrim i a recuperem de forma divertida i amena un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era viu, explícit i completament natural; un llenguatge farcit de fogots, tropells i cobriments.
Dissabte 23, Sala infantil (Biblioteca Central)
Programa Empíric, Festival de Literatura i CiènciaCartell Empíric, Festival de Literatura i Ciència
Tornar al llistat de noticies