Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Cursos ‘Artíva’t - Ensona’t’ per a joves
Escola de Salut
Sala Estudi Nocturn
Exposició 'Plein Air, Capturant el Canvi' de María José Escuder
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
Exposició 'Manuel Cano de Castro. Un noucentista esborrat '
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
El MAC celebra 15 anys repensant i organitzant la seva col·lecció, posant-la en diàleg amb els temes que marquen l’actualitat
El Museu d'Art de Cerdanyola va presentar, el divendres 31 de gener, l’actualització de la seva col·lecció permanent. L'acte va comptar amb la regidora de Memòria Democràtica, Museus i Arxiu, Pilar Adell, la cap del Servei de Museus de la Generalitat, Sònia Blasco, i el director del MAC, Txema Romero.
15 anys després de la seva obertura, el museu planteja un doble recorregut paral·lel: un d’històric, pels principals moviments (Modernisme, Noucentisme i Art-déco) que van configurar la Colònia d’artistes de Cerdanyola, i un altre més social que planteja temes actuals i universals a través del diàleg i la mediació amb artistes contemporànies, com ara Francesca Llopis, Laura Jabbour, Ignasi Blanch, Anna Llimós, Subirachs, Carme Sanglas, Randomagus o Curro Claret.
El museu reforça figures com Josep de Togores i Ismael Smith, incorpora al seu discurs peces d’Alexandre de Riquer, Carles Buïgas i moltes artistes històriques (Lola Anglada, Laura Albéniz, Ana Maria Smith, Teresa Lostau o Anita Solà d’Imbert). També introdueix a partir del llegat del col·leccionisme una Mare de Déu gòtica de l’escola d’Utrech (S. XV) o diverses obres barroques.
Pilar Adell va posar en valor la feina feta durant 15 anys, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, i el treball de l’equip tècnic del museu i del personal de l’Ajuntament, que han fet possible la declaració de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) els vitralls ‘Tríptic de les Dames’ del MAC. Per Adell, el museu és un referent destacat, no únicament per l’activitat divulgativa i científica, també per acollir un munt d’activitat de tot tipus fent-lo gairebé "el cor de la ciutat". La regidora ha destacat el suport de les entitats i les persones donants, vitals en els primers 15 anys del MAC. La renovació de la col·lecció s’ha fet sense entrar amb cap contradicció entre art i memòria, al temps que s’ha treballat perquè les peces exposades dialoguin amb peces contemporànies fetes per dones artistes, un dels valors del MAC.
Sònia Blasco va explicar que des de la Generalitat tenen una visió des de dalt de la feina feta des dels museus i va destacar que el MAC és un referent de feina infatigable i ben feta tenint en compte a la comunitat. L’accessibilitat, espais inclusius, museus i salut, entre d’altres, són iniciatives que sempre han tingut Cerdanyola al costat. Va destacar que la Generalitat de Catalunya compra peces artístiques perquè no es perdin i marxin del país. En aquesta tasca, el director del MAC, Txema Romero, és un dels experts que assessoren el govern català. La cap del Servei de Museus va dir que la Generalitat seguirà al costat del MAC, garantint la connexió de la feina feta amb el país perquè se’n beneficiï la població.
Txema Romero va exposar que en 15 anys el relat del museu ha canviat perquè també ho ha fet la societat. S’ha passat de les 300 peces actuals a més de 3.000. La nova col·lecció del MAC compleix els requisits històrics i artístics, al temps que organitza les peces en espais on es pot trobar una peça contemporània que "dialoga" amb l’exposat.
La renovació gràfica del museu és molt neutre, tradicional. Per construir el nou relat es juga amb elements com els colors i les flors. Perquè el MAC és el museu de les flors però ho és també de la llum, apel·lant al Sincrotró Alba i els vitralls de de Les Dames de Cerdanyola. L’acció ha comptat amb la subvenció del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya.
La ciutadania, protagonista
El director del MAC, Txema Romero, convida la ciutadania perquè visiti el MAC. Un dels objectius del museu és que la persona visitant se senti protagonista. Romero voldria que la barrera que molta gent estableix en el "jo no entenc d’art", la tregui i senti allò que vulgui motivat per l’art. Sense restriccions i barreres.
La regidora Pilar Adell va destacarque des de l’Ajuntament i en el Cerdanyola Educa es fan activitats perquè els infants coneguin i gaudeixin de l’art. En aquest sentit va afegir que difondre la cultura i l’art de la ciutat és responsabilitat de tothom.
La cap del Servei de Museus de la Generalitat Sònia Blasco va afegir que el MAC és "una petita joia" que cal conèixer i visitar. La renovació de la col·lecció aporta motius per gaudir d’un espai amable i agradable.
L’acte també va servir perquè Txema Romero adrecés unes paraules d’agraïment als reunits perquè a partir de la setmana vinent deixa el càrrec a Cerdanyola del Vallès per incorporar-se com a director del Consorci del Patrimoni de Sitges. El fins ara director del MAC va conduir una visita guiada a la col·lecció.
Tornar al llistat de noticies