Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Mercat de Serraparera Patge Reial
Ambaixada Reial
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Exposició solidària a benefici de l'Associació ADIA
Trenet de Nadal
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
Guia
L’any 1990 l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, que ja comptava amb els gegants Martí i Roser, nascuts el 1982, va decidir encarregar la construcció d’una nova parella de figures a l’obrador Can Boter de Tiana.
Així, aquell mateix any, durant les festes del Roser, els dos nous gegants van ser batejats a la plaça Abat Oliba. Ell va rebre el nom de Bernat, un dels més arrelats a la Cerdanyola medieval, mentre que ella va rebre el nom de Victòria, en honor a una santa molt venerada al municipi, suposadament germana del màrtir Sant Iscle, que apareix esmenada en els documents antics que parlen de la parròquia que esta dedicada a ambdós germans sants i que es trobava a la cruïlla del camins que van de Cerdanyola a Horta per Canaletes, i del Fermi fins a Montcada, per Can Magre, Aquesta església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes va ser construïda el durant el segle XII, tot i que al llarg del temps ha sofert diverses reformes.
El Bernat, de posat altiu i ferreny, representa el senyor del castell de Sant Marçal que dominava sobre la vila i els seus entorns a l’edat mitjana. Abillat a la moda renaixentista, com a símbol de noblesa sosté amb la ma esquerra un falcó per caçar. La geganta, gràcil i esvelta, i també vestida tal com ho feien les dames nobles durant el renaixement, du els cabells ondulants recollits amb un tocat de roba i passamaneria i sosté un pom de flors amb la mà esquerra.
El dia del bateig del Bernat i de la Victòria es va comptar amb la presència del gegants de Sant Cugat del Vallès i del gegants de Sabadell, que els van apadrinar. Després de l’ofici solemne, els gegants van fer una cercavila pels principals carrers i van acabar ballant a la plaça abat Oliva, on els esperaven els gegants vells de la població, el Martí i la Roser. A la dècada de 1990, l’Ajuntament pagava portadors de Sabadell per treure els gegants cerdanyolencs a les cercaviles durant las festes majors de Sant Martí, al novembre, i del Roser, al principi de maig, fins que es va constituir la colla gegantera de la vila. L’any 1997 , el Bernat i la Victòria van anar al Camp Nou, per participar en la presentació del gegant Gamper i, un temps mes tard, va pujar a Montserrat per a l’aniversari dels gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. També han viatjat a Milagros, Cascante, Buñuel, Barañain, Arguedas (Navarra) a Pasaia, Oiartzun, i Errenteria al (País Basc), Vilafranca de Conflent (Catalunya Nord) i a Alaior i Sant Lluís (Menorca). L’estiu de l’any 2005, van viatjar fins a Los Santos (Terol). A més a més, han participat en diverses edicions de la Ciutat Gegantera, en les festes de la Mercè de Barcelona i en les de Sant Narcís de Girona.
Val a dir que, duran uns mesos, la geganta Victòria va aparèixer, en las seves sortides, amb una gran panxa d’embarassada, fins que, el 2001, va donar a llum una bessonada: un noi i una noia, batejats com a Mir i Dolça, dos gegantons ben formosos.