Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Tres Tombs 2025
Cursos ‘Artíva’t - Ensona’t’ per a joves
Escola de Salut
Sala Estudi Nocturn
Exposició 'Plein Air, Capturant el Canvi' de María José Escuder
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
La Ciutat
Entre el 22 i el 29 d'abril i en el marc de la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries, el Banc de Sang i Teixits ha organitzat 9 campanyes especials de donació de plasma
1.500 malalts amb problemes de defenses necessiten plasma a Catalunya per als seus tractaments
Cerdanyola del Vallès acollirà el dimecres 27 d’abril una campanya especial de donació de plasma coincidint amb la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries. Durant tot el dia, l’Ateneu es convertirà en un punt de donació d’aquest component sanguini vital per a persones amb problemes en les defenses.
Setmana Mundial
Per sensibilitzar sobre la necessitat d’incrementar les donacions de plasma, el Banc de Sang i l’Associació Catalana de Dèficits Immunitaris Primaris, conjuntament amb diversos ajuntaments, s’adhereixen a la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries.
Del 22 al 29 d’abril s’han organitzat 9 campanyes especials de donació de plasma en municipis de tot Catalunya:
A més, també hi ha punts de donació en els principals hospitals de Barcelona, L’Hospitalet del Llobregat, Manresa, Badalona, Girona, Tarragona, Reus, Tortosa i Lleida.
Per participar-hi, cal apuntar-se al web donarsang.gencat.cat/plasma o trucar al 93 557 36 30.
Es necessiten més donants
Segons l’Organització Mundial de la Salut, l’òptim és que cada país pugui obtenir tota la sang i el plasma que necessita a través de les donacions altruistes. Per això el Banc de Sang busca augmentar el nombre de donants de plasma. I és que cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten aquest component de la sang per als seus tractaments.
En els últims anys s’ha incrementat el nombre de donants. L’any passat, més de 12.000 persones van fer un total de 25.000 donacions. Aquest any l’objectiu és arribar a les 32.000. Per això des del Banc de Sang es busquen més persones que vulguin donar i s’impulsen campanyes com aquesta.
El compromís de Cerdanyola
La ciutat s’ha estrenat aquest any organitzant campanyes de donació de plasma, amb un gran compromís per part de les institucions i la ciutadania i en els tres primers mesos de l’any 44 persones han donat plasma.
El plasma, l’aigua de la peixera de la sang. Així com una peixera no té sentit sense aigua, el mateix ens passa amb el plasma. Aquest líquid transparent i groguenc conté i transporta els aliments que necessitem per viure, les defenses del nostre cos i altres proteïnes indispensables.
En el plasma, que representa el 55% del volum total de sang, hi trobem les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma.
Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del nostre cos, entre les quals destaquen les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions.
Aquestes proteïnes, com la sang, no poden fabricar-se. Per això, l’única manera d’aconseguir-les és a través de la donació voluntària i altruista.
Qui pot donar plasma?
Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.
La donació només de plasma o “plasmafèresi” dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta per la mateixa via. Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 cops l’any.
Com em faig donant de plasma?
Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, trucant al 93 557 36 30, enviant un correu electrònic a plasma@bst.cat o emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.
Cartell jornada donació de plasma 27 d'abril
Tornar al llistat de noticies