Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
25N Exposició 'Destí Igualtat'
25N Dia Internacional contra les Violències Masclistes
XIII Tardor Solidària. Tots els mons al MAC
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
Exposició Acció artística 'Senyals de diversitat' - Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI 2024
'Miratges contemporanis' de Roberta Marrero
Exposició 'I tu? Què has fet per la victòria? Cerdanyola, un lloc de refugi'
ACTUALITAT
La Ciutat
Des de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ seguim treballant per oferir un programa feminista trimestral. Amb la consigna de sensibilitzar la llibertat de gènere i la diversitat sexual
La primera activitat que ofereix el programa Dijous Feminista el dia 22 d’abril a partir de les 12h, és un joc en línia sobre el fenomen de la bruixeria a Catalunya. El contingut del joc està basat en la campanya “No eren bruixes, eren Dones” que recentment ha publicat la Revista Sàpiens en memòria a totes les persones, principalment dones, que dissortadament varen patir les tortures de la cacera de bruixes durant els segles XV, XVI i XVII a Europa.
La cacera de bruixes és un clar exemple dels estigmes que persegueixen a les dones de fa segles. Milers de dones innocents van ser marginades i criminalitzades per la societat, torturades i executades, perquè se les considerava diferents. L’objectiu del joc en línia que hem programat és el de sumar-se a aquesta campanya, per contribuir a la reparació de la memòria del patiment de tantes dones acusades de bruixes i metzineres.
Des de l’Ajuntament ja hem signat el manifest que inclou la campanya i us animem a sumar-vos-hi per tal de fer-la créixer. El contingut del joc està inspirat en la recerca que detalla la revista Sàpiens
Aquesta proposa es publicarà a les xarxes socials de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.
La segona activitat del programa es durà a terme el proper dijous dia 13 de maig de 18 a 20h. Es tracta d’un taller virtual per teixir papallones liles, donant veu i visibilitat al projecte educatiu contra les violències masclistes, El Latio de las Mariposas. Aquest projecte ja va estar treballat durant el mes de març i pensem que és clau seguir fent-lo créixer atès que les situacions de violències masclistes a la nostra societat segueixen vigents. El taller ofereix un espai col·lectiu per teixir papallones liles, així com un espai de trobada per intercanviar opinions envers les violències, que serà conduit per la Montse Herrera, experta en tècnica del ganxet. Durant aquesta convocatòria es demana a tothom qui pugui, que faci la seva papallona lila i la penji a les xarxes amb les etiquetes #PapallonesLilesCerdanyola i #ellatidodelasmariposas, així donarem major visibilitat a aquesta acció de sensibilització.
Aquesta activitat requereix de coneixements bàsics de ganxet, i cal inscripció prèvia ja que les places són limitades. Amb la inscripció es facilitarà l’enllaç de connexió.
La última activitat que ofereix el programa, el dia 10 de juny de 19 a 21h, forma part d’un projecte d’urbanisme feminista que s’està treballant des del Consell Municipal de Polítiques de Dones i en coordinació amb els serveis de Feminisme i LGTBIQ+, Urbanisme, Medi Ambient i Mobilitat.
El Consell Municipal de Polítiques de Dones de la ciutat fa mesos que està apostant per treballar per la millora de l'espai públic des d'una perspectiva feminista, promovent a la ciutat un nou model urbà inclusiu que tingui en compte la diversitat de gènere, la classe social, l'edat o l'origen per construir una ciutat més equitativa, segura i sense barreres. En aquest sentit i per donar continuïtat al projecte, s'ha decidit realitzar diverses marxes exploratòries a la ciutat.
Tradicionalment l’urbanisme s’ha considerat una matèria neutre i des dels anys 70, el feminisme ha demostrat que això no és cert i ha treballat per posar la vida de les persones al centre de les decisions urbanes. Vivim en una societat desigual en què les persones tenim diferents oportunitats i obligacions depenent de si som dones, homes o tenim identitat no binària, i aquesta desigualtat es veu reflectida en la manera com es construeix, s’utilitza i es gaudeix dels espais.
Davant d’aquesta manera de simplificar la realitat de l’urbanisme tradicional, l’urbanisme feminista aporta una visió més àmplia, tenint en compte la perspectiva de gènere des d’una mirada interseccional ja que proposa incorporar altres característiques que influeixen en la manera de com les persones experimenten els espais: edat, religió, raça, discapacitat, classe social, etc.
Des d’aquest marc teòric i per tal de donar continuïtat al projecte, proposem quatre marxes exploratòries per diversos barris de la ciutat, on aquesta del mes de juny esdevé la primera de les quatre. Les marxes exploratòries són rutes urbanes fetes per a dones que permeten efectuar comprovacions in situ dels elements que poden millorar la seva percepció de seguretat i la seva utilitat dels espais públics (il·luminació, mobiliari urbà, accessibilitat, arbrat i verd urbà, etc.).
Aquesta activitat requereix d’inscripció prèvia ja que les places són limitades i és una activitat no mixta.
Les activitats en línia es duran a terme a través de:
*Segons l'estat de la Covid-19, alguna informació pot ser modificada.
Programació activitats Dijous Feminista - 2n Trimestre 2021
Tornar al llistat de noticies