Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Parc de Nadal
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Exposició solidària a benefici de l'Associació ADIA
Trenet de Nadal
Una Nit d'Il·lusió per a Tothom
Activitats i tallers Gent Gran Activa
Exposició 'Al Vallès, som gent de vinya'
ACTUALITAT
La Ciutat
La quarta edició d'Orienta Cerdanyola es farà els dies 18 i 19 de febrer a la plaça de l'Abat Oliba. Hi participaran els centres educatius de la ciutat.
Les novetats d'aquest any són l'ampliació de xerrades informatives als instituts i la incorporació de la Diputació de Barcelona, oferint una xerrada sobre com preparar-se per a les professions del futur.
L'objectiu de la Fira d'Orientació és complementar la tasca d'orientació que es fa als centres educatius, amb la participació de les orientadores de l'equip de Joventut. Per això es posa al seu abast més recursos professionals i materials gestionats des dels serveis de Joventut i Educació del municipi treballats de manera transversal, ajudant a crear i reforçar una xarxa de ciutat emmarcada en el seu Pla Educatiu.
El regidor de Joventut i Educació, David González, va presentar ahir la Fira d'Orientació acompanyat de persones tècniques d'ambdós serveis va explicar que les activitats que la conformen són "una oportunitat molt maca per donar la informació als nostres joves de quins són els diferents itineraris educatius que poden escollir després de l'ESO per desenvolupar el seu projecte de vida". Per González, la Fira d'Orientació de Cerdanyola permet conèixer de primera mà al jovent i les seves famílies "quines són les possibilitats que poden escollir, les reals i que existeixen a Cerdanyola del Vallès".
El regidor va reconèixer que la ciutat té "algunes mancances educatives" que s'estudiaran i entomaran per a resoldre-les, però com a contrapunt "l'oferta educativa és potent". Tot i això, si cap jove tria un itinerari que no es pot fer a la ciutat, la Fira d'Orientació Cerdanyola i eines com Unportal, també informaran d'on dur-los a terme.
Les tècniques Anna Martín, orientadora del Casal de Joves junt amb Yasmin Fuentes, i Maria Soler, tècnica d'educació, van refermar la importància de l'assessorament i informació als joves i famílies, a l'hora de triar el seu itinerari formatiu. Activitats del programa Orienta, com ara les xerrades d'autoconeixement, tenen una gran valoració, de 9 sobre 10, per l'alumnat i el professorat. El conjunt del programa, nascut del PEC (Projecte Educatiu de Ciutat), té un gran potencial a desenvolupar, que es podria concretar en acompanyar la ciutadania en el seu itinerari formatiu durant tota la vida. Per això s'incrementen les activitats, treballant colze a colze amb els instituts i les famílies. I es proposen accions que permetin oferir alternatives al jovent que abans dels 19 abandona la seva formació, sense cap secundària obligatòria. La xerrada "Què té sortida per al meu fill?" adreçada a famílies amb filles i fills amb risc d'abandonament escolar, va en aquest sentit. és un primer pas, indiquen les tècniques, d'un projecte de ciutat en què hi treballen Ajuntament, Institut i famílies. Expliquen que tenen moltes idees, que aniran concretant en properes edicions del programa Orienta.
El programa Orienta Cerdanyola 2019 - 2020
La Fira d'Orientació i les activitats que comporta el programa Orienta Cerdanyola s'han pensat i articulat en diferents fases perquè el jovent i les seves famílies comptin amb l'acompanyament necessari a l'hora de triar què fer després de l'ESO.
S'hi han adherit 9 centres educatius de la ciutat. Són els cinc instituts públics (Banús, Forat del Vent, Gorgs, Jaume Mimó i Pere Calders), el CFT Flor de Maig, el CFA L'Alzina, FEDAC Cerdanyola i l'Escaladei.
En una primera fase, duta a terme entre el novembre el desembre de 2019, s'han fet xerrades als instituts sobre autoconeixement.
Fira d'Orientació
La Fira d'Orientació, la segona fase del programa, es farà els dies 18 i 19 de febrer, a la plaça de l'Abat Oliba. El dia 18, de 9.30 a 14.30 h i de 16 a 18 h. i el 19 de 9 a 14 h.
La Fira comptarà diverses activitats.
D'una banda i per a cadascun dels centres participants, s'ofereixen dos monogràfics, en la que l'alumnat es distribueix segons els seus interessos: Estudis Superiors, universitaris i professionals (itinerari llarg) o Estudis professionalitzadors (itinerari curt).
L'alumnat haurà triat prèviament, segons interessos i itinerari acadèmic, a quin dels dos monogràfics voldrà assistir.
Les xerrades sobre l'itinerari llarg són a càrrec d'una especialista d'Unportal.
Les xerrades sobre l'itinerari curt les fan les orientadores del Casal de Joves, amb aportacions d'informació de l'Institut Jaume Mimó i del servei de Promoció Econòmica.
Pel que fa a la Fira pròpiament dita, a la plaça Abat Oliba, hi haurà estands informatius amb oferta educativa postobligatòria i d'orientació a Cerdanyola, els matins dels dies 18 i 19 de 9 a 14 h i de 16 a 18h del dia 19, coincidint amb les altres activitats.
L'alumnat de quart d'ESO té programada la sortida a aquestes activitats amb el seu institut. El dimarts 18 hi anirà l'alumnat de Pere Calders, FEDAC, Forat del Vent i Gorgs, i el dimecres 19 l'alumnat de Jaume Mimó, Banús, Escaladei i Flor de Maig.
Per dinamitzar la visita dels i de les joves a la Fira, i assegurar-se que tenen la informació, les orientadores del Casal de Joves han preparat una gimcana.
L'alumnat rep un obsequi quan acredita que l'ha superat, i hi ha un photocall per immortalitzar el moment.
Es farà difusió també de la fira "Apropa't a la FP", d'àmbit comarcal, que es fa a Sabadell del 26 al 29 de febrer i en la que hi participen l'Institut Jaume Mimó i el CFT Flor de Maig.
A les 18h del dimarts 18 de febrer, es farà la xerrada "Com ens preparem per les professions de futur?", a càrrec del professor Román Castro, amb el suport de la Diputació de Barcelona, oberta a tota la ciutadania. Es farà difusió especial d'aquesta xerrada a l'alumnat de Batxillerat, de escola d'adults i de formació ocupacional.
Més activitats
A demanda dels instituts, les orientadores del Casal de Joves faran a la tercera fase del programa assessoraments individuals dins el Pla d'Acció tutorial per atendre les qüestions concretes de cada grup classe. També s'oferiran xerrades adreçades a les famílies i xerrades específiques sobre l'ús de la plataforma Unportal. Es faran al llarg dels mesos de març i abril.
El programa entomarà la fase quarta fent un fent un acompanyament específic a la transició per a l'alumnat amb risc d'abandonament. Per això es preveu fer la xerrada ""Què té sortida per al meu fill?", adreçada a les famílies de de nois i noies en risc d'abandonament prematur, a càrrec de l'associació "Fem Pedagogia".
Cartell de la IV Fira d'Orientació(jpg)
Materials al web municipal del Programa Orienta Cerdanyola
Accés a Unportal
Logo Orienta Cerdanyola
Tornar al llistat de noticies