Una ciutat privilegiada. Universitària, acollidora, dinàmica, humana, amb més de 1.000 anys d'història
Totes les dades de la ciutat a disposició teva
AGENDA
Exposició 'Pintem la Diversitat' Dia Internacional de les Persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional
Cursos ‘Artíva’t - Ensona’t’ per a joves
Escola de Salut
Sala Estudi Nocturn
Exposició 'Plein Air, Capturant el Canvi' de María José Escuder
Convocatòria dels Premis Literaris 2025
1a Exposició de pessebres de Cerdanyola
Activitats i tallers Gent Gran Activa
ACTUALITAT
Cerdanyola del Vallès és una ciutat acollidora implicada en la defensa dels Drets Humans que compta amb una ciutadania i unes institucions compromeses en la lluita contra les desigualtats i que sempre s’ha mostrat solidària amb les persones que pateixen situacions difícils.
Atesa la demanda de la societat civil i de les entitats de la ciutat, recollida a l’ Assemblea “Cerdanyola Ciutat d’Acollida”, per tal de donar resposta localment a la situació de crisi humanitària provocada per la fugida del conflicte de més de quatre milions de persones fóra de les fronteres de Síria, així com a la resta de persones que fugen de les dictadures més cruels i els conflictes més mortífers que es produeixen en molts casos en països empobrits, l’a juntament s’ha compromès a treballar en el marc de la Xarxa de Municipis d’Acollida per tal de definir quin suport oferir per acollir a aquestes persones, per treballar en la sensibilització de la ciutadania sobre la realitat de les persones refugiades i la seva acollida, així com contribuir a dinamitzar la xarxa local solidària.
Des de la seva posada en funcionament a la primera assemblea “Cerdanyola Ciutat d’Acollida”, el correu cooperacio@cerdanyola.cat ha rebut molts oferiments de col·laboració per part de la ciutadania i d’entitats de la ciutat.
Per tal de poder organitzar totes les mostres de suport que ens han arribat, així com les futures, posem al vostre abast el present formulari que podreu omplir amb les vostres dades de contacte i la tipologia de la col·laboració solidària que voleu oferir amb la intenció d’elaborar un inventari que contribueixi a estructurar la resposta a les necessitats de les persones nouvingudes.
*La informació recollida podrà ser posada a disposició de la Generalitat, a través del Comitè Operatiu d'Ajut als Refugiats de Catalunya.
Proactiva Open ArmsNos dedicamos a salvar vidas en el mar
Campanya d'Emergència del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament:Suport a l'Acollida de Població Refugiada en trànsit a Europa Víctima dels Conflicts a l'Àrea Mediterrània.
Stop Mare Mortumstopmaremortum
Asil.catSom un conjunt d’entitats organitzades de forma voluntària i sense personalitat jurídica pròpia amb l’objectiu de de defensar el dret d’asil a Catalunya i els drets de les persones que han patit un desplaçament forçat fruit de greus vulneracions dels seus drets humans.
ACNURACNUR atiende situaciones de emergencia proporcionando ayuda humanitaria, comida, protección y asistencia sanitaria a las personas que se han visto obligadas a abandonar sus hogares...
Creu RojaCampanya “#ProtegirLaHumanitat, acabar amb la indiferència”
Més enllaços
Proactiva Open Arms és una ONG que es dedica a salvar vides en el mar treballant a la illa de Lesbos per ajudar als refugiats que arriben a la costa grega. L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, dins la campanya “Cerdanyola Ciutat d’Acollida”, ha posat en marxa una iniciativa per recollir fons per a l’ONG Proactiva Open Arms.
El projecte de Proactiva Open Arms ofereix, en coordinació amb les autoritats gregues, un servei de rescat marítim i primers auxilis a les persones refugiades que arriben a les costes per Lesbos. Actualment tenen desplegat un equip de nou socorristes que atenen a les embarcacions que diàriament arriben a les costes amb desenes de persones a bord.
Per poder continuar amb la seva tasca voluntària i seguir salvant vides necessiten incorporar a l’equip desplaçat embarcacions de salvament, motos de rescat i altres vehicles i incrementar el nombre de voluntaris desplaçats a Skala Sikamineas.
Des de Cerdanyola podem ajudar a fer-ho possible!
Com pots col·laborar? A través de la campanya “Cerdanyola Ciutat d’Acollida” pots col·laborar amb aquest projecte comprant una xapa per 2 euros i/o una bossa per 3 euros. Els fons recollits aniran destinats íntegrament a l’entitat per a l’execució del projecte. L’a cte d’entrega es realitzarà durant les festes del Roser de Maig.
Pots adquirir els articles de la campanya a: Regidoria d’Immigració i Cooperació c/ Lluís Companys, 8
HORARI: dimarts i dimecres de 17 a 19:30h
La condició de refugiat es reconeix a tota persona que, a causa de temors fundats de ser perseguida per motius de raça o ètnia, religió, nacionalitat, opinions polítiques, pertinença a un determinat grup social, de gènere o orientació sexual, es troba fora del seu país d’origen i no pot o, a causa d’aquests temors, no vol acollir-se a la protecció del seu país, o bé a l’apàtrida que, sense tenir nacionalitat i trobant-se fora del país on abans tenia la residència habitual, pels mateixos motius no pot o, a causa d’aquests temors, no vol retornar-hi (articles 3 i 6 de la Llei 12/2009, de 30 d’octubre, reguladora del dret d’asil i de la protecció subsidiària).
Vols fer una donació de béns a un equip en frontera o en un campament, o vols organitzar una recol·lecta i un enviament des de zero? Aquí et pots informar. La guia serveix per a qualsevol destinació final.
1. Què cal saber abans de començar Abans de començar, volem recordar-te que manar béns (i especialment roba) no sempre és la millor forma de contribuir. Una donació financera a un equip local o de voluntaris pot ser molt més econòmic i eficient. Et donarem unes raons del perquè: Un enviament implica alts costos de l'enviament a moltes destinacions, i en moltes ocasions els enviaments no representen completament les necessitats en els camps. Els enviaments solen arribar molt més tarda després d'una crida per donacions des dels voluntaris en camp, mentre amb una donació econòmica manada directament després d'una crida, els voluntaris en camp poden cobrir certes necessitats immediatament. D'aquesta forma contribuïm també a l'economia local del pais on resideixen els refugiats. Es realitzen molts enviaments amb molt bones intencions, però sense coordinar els detalls de forma adequada amb els quals rebran l'ajuda. Això sol resultar en l'enviament de béns no necessitats, no tan necessitats, o simplement de no utilitat. Si manes coses que a tu et semblen molt útils o necessàries, però no te les han demanat, és probable que després queda en els magatzems l'ajuda que has manat amb tant afecte, esforç i diners.
Un enviament pot ser de gran utilitat quan s'ha acordat la majoria dels seus detalls amb una organització receptora en situ ABANS de començar a recol·lectar. Sabent exactament el que vol rebre l'organització, i acordant les dates aproximades de l'arribada, facilitarà que sigui un èxit la campanya de recol·lecta i un enviament.
Si has decidit que manar béns és la millor opció, et queden dues possibilitats: manar-ho amb una altra organització que s'encarrega de l'enviament a la destinació final, o fer una recol·lecta des de zero. A continuació elaborem detalladament sobre les dues opcions.
2. Unir-se a una campanya organitzada per un altre grup Aquesta opció consisteix bàsicament en la recol·lecta de béns en la teva localitat i el seu posterior enviament al magatzem central del grup que s'encarrega de l'enviament.
Trobar un grup a que la seva recol·lecta pots contribuir: Hi ha molts grups que actualment organitzen recol·lectes, per a això tenim una eina molt útil en col·laboració amb Canal Refugiados: un mapa que resumeix tots els punts de recol·lecta actuals a Catalunya i l'Estat Espanyol
http://canalrefugiados.org/index.php/iniciativas/map-campanas-recogida/
Acordar els detalls abans de començar a recol·lectar Abans de començar la recol·lecta a la teva zona és important informar-se i posar-se d'acord amb l'organització “mare” de l'enviament, sobre diverses coses:
Detallant cuales són els béns que cal recol·lectar i quins NO. Com és la quantitat màxima que pots recol·lectar per a l'altre grup, Com han de classificar-se els béns abans de manar-los al grup “mare”, Si has de contribuir als costos de l'enviament a la destinació final. Si és el cas, has d'organitzar una recaptació de fons.
Nota: si el grup “mare” et mana una llista extensa de moltíssimes coses que es poden recol·lectar, és probablement un indicador que no ho han parlat detalladament amb una organització receptora en situ. Sempre val la pena preguntar al grup “mare” com s'han anat coordinant amb persones en la destinació final per evitar que sorgeixen problemes més endavant.
Informar al public Fer un cartell amb info clau: destinació, tipus de de béns que SI i que NO es recol·lecten, adreces dels punts de recol·lecta i -per si aplica- el compte bancari per a donacions econòmiques. Si es considera oportú, buscar contacte amb mitjans (ràdio, televisió) para major divulgació.
Monitorear i classificar Monitorear les quantitats que arriben als punts de recol·lecta (especialment si hi ha un màxim que es pot recol·lectar) i el procés de classificació (simplement preguntant als coordinadors com ho vénen fent o si pots, visitar i mirar amb els teus propis ulls si tot va ben). Reiterem la importància d'una perfecta classificació, sense ser perfectament classificat, difícilment els voluntaris en camp poden distribuir la teva ajuda! És una realitat que pocs entenem fins que hem estat en camp. Classifiqui fins que et canses! (vegeu també la notes al final d'aquest document).
Manar els béns a l'organització a Catalunya i o Espanya Pots manar tot el recol·lectat amb els teus propis mitjans, o possiblement pots coordinar-ho amb la Fundació SEUR. Mes informacion sobre el servei de la Fundacion SEUR, amb la qual t'has de posar en contacte amb deguda anticipacion: http://www.fundacionseur.org/sumamos-nuestro-apoyo-para-la-acogida-de-re...
3. Organitzar una campanya des de zero Per organitzar una campanya des de zero, et deixem aquesta guia completa que s'ha desenvolupat arran de les nostres experiències pròpies amb múltiples enviaments a l'exterior. Hem estat i/o estem tambien en camp, rebent donacions i treballant amb ells, per la qual cosa els nostres consells són basats en l'experiència pràctica amb tot el procés. Abans d'anunciar la campanya al públic: definir els límits
Destí i organització receptora: Establir clarament la destinació final de la campanya, incloent l'organització local que rebrà i distribuirà tot el recollit. Llista de béns: Obtenir o definir una llista concreta i clara de les necessitats en aquesta destinació específica, acordada amb l'organització receptora de l'ajuda. Aclarir també el que NO es necessita, per evitar manar béns que no tindran utilitat. Ser coherents amb la llista en la recollida. És imprescindible abans de començar entrar en contacte amb una organització en el camp i demanar una llista concreta de béns necessitats i també de les béns no necessitades. Per a diverses destinacions a Balcans i a Grècia, manar roba no és la millor opció. Molt millor és enfocar la campanya en pocs productes molt necessitats, com per exemple mantes, borses de dormir, bones sabates o mitjons. El més important és establir amb claredat i amb una organització local, quins són les necessitats actuals. Capacitat de l'organització receptora: Establir amb anticipació com és la quantitat màxima que pot rebre, emmagatzemar i distribuir l'organització. Determinar el nombre de punts de recol·lecta seguint aquesta capacitat màxima. Per exemple: si l'ONG a Sèrbia pot rebre màxim 1 tràiler amb roba, no obrirem 20 punts de recol·lecta per a la campanya, sinó solament uns pocs. Anticipar despesa i procés dels enviaments: Tenir claredat sobre la forma i el cost d'enviar el recollit: els enviaments dins d'Espanya (si comptes amb múltiples punts de recol·lecta) i l'enviament internacional. Anunciar amb anticipació i coordinar amb la Fundació SEUR sobre els enviaments interns gratuïts dins d'Espanya: dates, requisits d'accés als locals dels punts de recol·lecta, etc. Mes informacion sobre el servei de SEUR: http://www.fundacionseur.org/sumamos-nuestro-apoyo-para-la-acogida-de-re... Estimar el cost i el procés per manar un camió sencer (per a enviaments per terra) o un contenidor sencer (per a enviaments per mar) fins a la destinació final. És important conèixer aquests detalls abans de començar, per saber quants fons has de recaptar. Si la despesa sembla ser molt elevat, decidir si es limita la quantitat màxima a recollir, o buscar la col·laboració d'entitats de transport. Investigar les necessitats burocràtiques i els possibles problemes de duana per als béns i l'enviament, especialment para tot el que es mana a països que no fan part de la UE. Sèrbia és notori (p. has de desinfectar tota la roba de segona mà i mostrar rebuts de les bugaderies) però per a cada lloc és important esbrinar-ho bé i abans de començar per evitar decepcions en el procés. Dates: Establir dates d'inici i tancament de la campanya. Deixant de marge varis dies per a la classificació i empaquetación del rebut. Magatzem central: Si es fa una campanya gran en molts llocs per tot el país, cal decidir (en col·laboració amb SEUR) si és necessari o no l'establiment d'un magatzem central per a la campanya. Si és necessari, buscar-ho abans de començar. A inicis de la campanya: informar al públic i coordinar amb punts de recol·lecta
1. Informar als punts de recol·lecta: És clau passar els detalls als coordinadors de cada punt pel que fa a: La persona de contacte o el coordinador de la teva organització per a tota la campanya Les dates límits de la recol·lecta La llista de béns necessitats (i aclarir tambíen les coses NO necessàries!!) Dades del compte bancari per a la recaptació per a les despeses d'enviament. Establir amb claredat que cada punt de recol·lecta, a més dels béns, també hauria d'aportar amb diners. Instruccions clares per classificar i empaquetar tots els béns recol·lectats (tot en caixes i/o palets). Això és CLAU - la mala classificació resulta en el no poder utilitzar de l'ajuda al moment que arriba al magatzem en la seva destinació final! (vegeu també la notes al final d'aquest document) Instruccions clares per al procés d'enviament dins d'Espanya Logo i ‘ingredients’ bàsics per a un cartell Per si aplica: la quantitat màxima que poden recollir en cada punt Per si aplica: instruccions per al local (per exemple quan SEUR exigeix que cada local tingui accés per a un tràiler)
2. Informar al públic: fer un cartell amb info clau: destinació, tipus de de béns, punts de recol·lecta i el compte bancari per a donacions econòmiques. Si es considera oportú, buscar contacte amb mitjans (ràdio, televisió) para major divulgació.
3. Recaptar i/o buscar ajuda per a despeses d'enviament: Des d'inicis, fer força per recaptar fons per a l'enviament. Si en la fase preparatòria ja ha quedat clar que la despesa serà elevada, no cessar l'esforç a través de tots els mitjans possibles per buscar una empresa o agència que ajudi amb l'enviament o per recaptar suficient fons.
En plena campanya: monitorear, recaptar i definir transport. Concretar la recollida nacional amb SEUR: Manar a SEUR amb anticipació una llista detallada amb totes les dades que demanen (adreces i contactes dels teus punts de recollida, etc) i presentar-ho en un arxiu excel que no deixi lloc a dubtes. Aclarir aquests detalls amb SEUR i assegurar-se de complir amb els seus requisits.
Fer una reserva per al transport internacional: Fer una reserva inicial amb una empresa de transport. Això ja es pot fer també si encara no se sap exactament les quantitats. És important que sigui una reserva no-obligatòria (o sigui, que ho pots cancel·lar sense haver de pagar res). Assegurar-se que és possible contactar el servei sense tenir CIF. Si es requereix CIF: buscar una ONG aliada que tingui CIF.
Monitorear, classificar i empaquetar: Monitorear les quantitats que arriben als punts de recol·lecta (especialment si hi ha un màxim que es pot recol·lectar) i el procés de classificació (simplement preguntant als coordinadors com ho vénen fent o si pots, visitar i mirar amb els teus propis ulls si tot va ben). Òbviament és necessari empaquetar de bona forma: en caixes no danyades i amb una clara descripcion (en anglès) del que conté. Reiterem la importància d'una perfecta classificació, sense ser perfectament classificat, difícilment els voluntaris en camp poden distribuir la teva ajuda! És una realitat que pocs entenem fins que hem estat en camp. Classifiqui fins que et canses! (vegeu també la notes al final d'aquest document).
Recaptar: seguir recaptant fons per a l'enviament sense parar Animar: Animar al públic i els punts de recol·lecta amb publicacions sobre el progrés de la campanya en el mur o el twitter. Si es considera oportú, buscar contacte amb mitjans (ràdio, televisió o premsa) para major divulgació. Al final de la campanya Tancar punts de recol·lecta: tancar els punts de recol·lecta en la data acordada o quan ja s'ha arribat a la quantitat màxima per a cada punt de recol·lecta o per a la campanya íntegrament. Concretar (si és possible) les dates de recollida de SEUR. Determinar la quantitat total de l'enviament: determinar la quantitat total de l'enviament complet (sigui en caixa o en metres cúbics). Tancar l'acord final per al transport internacional i manar-ho: Contractar una empresa concreta (si toca, a través d'una ONG aliada que tingui CIF) Emplenar tots els formularis necessaris per a l'enviament internacional i les duanes necessàries. Coordinar data de lliurament amb l'organització recipient de l'ajuda Si es considera oportú, buscar contacte amb mitjans (ràdio, televisió). Si és possible, manar un(s) voluntari(s) vostre(s) perquè ajudin en la recepció i la distribució de l'enviament. 4. Agrair a tothom.
Unes notes molt importants La teva campanya NO és una oportunitat per buidar l'armari. Ofereixes ajuda a gent que es mereix bona roba i bons béns que li han de durar molt temps. Hauria de ser evident que: a l'hivern ningú té ús per a roba d'estiu; refugiats que han de caminar per tota la ruta dels Balcans, no tenen interès en talons o sabates fluixes o trencats; dones musulmans no s'interessen tant per minifaldilles; i que a ningú li agrada rebre roba amb buits ni menjar caducat. Si manes roba a un punt de recol·lecta a la campanha d'una altra organització, pensa BÉ en el que manes: a tu et gustaria rebre el que vas a manar? Si tens el teu propi punt de recol·lecta, pensa BÉ en el que acceptes i en el que NO acceptes. És important fer-ho, ser consistent, rebutjar o no manar el que no té utilitat, la qual cosa ja és trencat, brut o el que a tu no t'agradaria rebre, i ser estricte.
Classificar: evitar que la teva donació es queda en el magatzem sense repartir. Hem esmentat ja diverses vegades que la perfecta classificació és imprescindible. Especialment en el cas de manar roba (encara que també quan manes altres productes) és imprescindible i necessari dedicar MOLT temps a una excel·lent classificació. Per a roba, el més bàsic és: separar per gènere, per tipus de roba i per grandària. NO barrejar roba d'home amb dona. NO barrejar roba de nen amb roba de nena. NO barrejar roba de nens de 5 anys amb roba de nens de 15 anys. NO barrejar samarretes amb pantalons. NO barrejar pantalons d'estiu amb pantalons d'hivern. etc. Tant per a roba com per a altres productes, el millor és posar en cada caixa no més que 1 producte. 1 caixa per a pantalons d'home, 1 caixa per a jaquetes de nenes de 5-6 anys, 1 caixa per a jerseis de nens d'11-13 anys, 1 caixa per potes de menjar de bebè, 1 caixa per a tendes d'acampar, 1 caixa per comprimides, etcètera. Òbviament deixes clarissimo en l'exterior de la caixa el que porta dins, i ho anotes en anglès perquè tots els voluntaris internacionals poden entendre-ho. Si barreges les coses, en el camp NO podran utilitzar la teva ajuda i es quedarà en el magatzem! No hi ha gens més decebedor per a una organització local que rebre un contenidor per després adonar-se que no es pot passar a la distribució per la seva mala classificació. Desafortunadament, ha passat ja en múltiples ocasions. Però ho pots evitar!! Pregunta l'organització receptora per instruccions detallades sobre com has de classificar i després compleix amb tots els seus requisits.